Lajčak počinje konsultacije o dijalogu Srbije i Kosova

Hrvatska se, navodno, zalagala da Lajčak bude uključen i u rješavanje pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu (EPA)

Miroslav Lajčak ove sedmice počinje s konsultacijama fokusiranim na dijalog Srbije i Kosova, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Evropske službe za vanjske poslove Peter Stano.

“Mandat novog specijalnog predstavnika Evropske unije jest da se postigne sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, što podrazumijeva ponovno pokretanje dijaloga između Srbije i Kosova”, rekao je on u Briselu, prenosi Tanjug.

Upitan hoće li Lajčak imati mandat da intervenira i u drugim regionalnim pitanjima, konkretno u odnosima između Srbije i Crne Gore, u svjetlu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Stano nije dao konkretan odgovor nego je podsjetio da se dio Lajčakovog mandata odnosi i na poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu.

“Cilj je da se pomogne u prevazilaženju zaostavština iz prošlosti, ali i doprinese efikasnosti i dosljednosti politike EU-a  na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Stano.

Prilikom imenovanja Lajčaka za novog specijalnog predstavnika EU-a naglašeno je da će se njegov mandat prvenstveno odnositi na dijalog Srbije i Kosova.

Borrell: Riješiti problem u susjedstvu

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell o prvim Lajčakovim zadacima kazao je da će mu on pomagati u ponovnom pokretanju i posvećivanju neophodne pažnje dijalogu Srbije i Kosova.

“Na početku mog mandata rekao sam da je to jedan od mojih prioriteta i stvari gdje bismo se morali popraviti. Možda nismo riješli izraelsko-palestinski problem, ali trebali bismo biti u stanju riješiti problem u našem neposrednom susjedstvu”, izjavio je Borrell.

Istovremeno, diplomatski izvori navode da se prilikom određivanja mandata novom specijanom predstavniku EU-a Hrvatska zalagala da on bude uključen i u rješavanja pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu.

Dodaje se da se kompromisno rješenje našlo u formulaciji da je Lajčak zadužen za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Još je nejasno na koja se to konkretno pitanja može odnositi i gdje su linije preklapanja, odnosno razdvajanja resora specijalog predstavnika EU-a i evropskog komesara za proširenje.

Izvor: Agencije