Lajčak: EU nema luksuz čekati pet godina na proširenje

Lajčak: 'Moramo se angažirati' (EPA)

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak smatra da Evropska unija nema luksuz čekati sljedećih pet godina na proširenje članstva zemljama zapadnog Balkana, prenosi agencija Tanjug.

Taj stav iznio je uoči ceremonije uručivanja počasnog doktorata, koji mu je dodijelilo Sveučilište u Mostaru.

Primajući počasni doktorat, Lajčak, koji je bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, zahvalio je na odluci da mu se dodijeli to priznanje, koje, kako je rekao, visoko cijeni jer je Sveučilište u Mostaru dobro poznato u svijetu.

Uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini

Istakao je da je evropski put Bosne i Hercegovine povezan s uspostavom vlasti, koja nije formirana gotovo godinu od održanih izbora, prenosi agencija Hina.

“Svi očekujemo formiranje Vijeća ministara kako bismo mogli pokrenuti evropski put Bosne i Hercegovine. To je prvi zadatak koji treba ispuniti”, rekao je Lajčak.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ne može računati na približavanje EU-u bez uspostave novih vlasti. 

“Dok nema vlasti u Bosni i Hercegovini, nema napretka, dijaloga, evropskog puta, evropske pomoći. Formiranje Vijeća ministara ne bi trebala biti dobit za nekoga, a gubitak za drugoga, jer svi dobijaju od toga da se formira nova vlast”, rekao je slovački diplomat i rekao da vladajuće političke stranke u Bosni i Hercegovini trebaju pronaći kompromis.

Brexit i tursko pitanje

Prethodno je novinarima rekao kako smatra da Evropska unija treba biti aktivna, vidljiva i prisutna na tom području.

“Nije tajna da pitanje proširenja trenutno nije vrlo popularno jer ima mišljenja da EU mora prvo izvršiti unutrašnju konsolidaciju: završiti pitanje Brexita, riješiti pitanje Turske i tek se onda početi baviti proširenjem”, rekao je Lajčak.

Međutim, smatra da je to greška.

“Svi ti procesi moraju ići paralelno jer nemamo luksuz ostaviti ovo područje da čeka pet godina. Stoga se moramo angažirati”, rekao je šef slovačke diplomatije.

Izvor: Agencije