Lajčak: Dijalog Srbije i Kosova vraćen na pravi put

Na sastanku dogovoreni glavni elementi procesa i agenda sljedećeg sastanka, rekao je specijali predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak nakon video sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i premijerom Kosova Avdullahom Hotijem ocijenio je da je dijalog vraćen na pravi put.

”Drago mi je što mogu da kažem da je nakon samita u Parizu i današnjeg sastanka dijalog o normlizaciji odnosa Srbije i Kosova kome posreduje EU vraćen na pravi put nakon 20 mjeseci”, rekao je Lajčak.

On je rekao da su na sastanku dogovoreni glavni elementi procesa i agenda sljedećeg sastanka koji će se održati uživo u Briselu u četvrtak.

Video konfrencija trajala je oko dva i po sata, prenio je Tanjug.

Povjerenik Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ranije u nedjelju je pozvao Srbiju i Kosovo da pokažu spremnost na kompromis i pragmatizam na obnovljenim pregovorima o normalizaciji odnosa, prenijela je Hina. 

„Razgovori će trebati političku hrabrost obje strane“, rekao je Borrell uoči videokonferencije sa srbijanskim predsjednikom Vučićem i kosovskim premijerom Hotijem.

To je bio prvi sastanak na visokom nivou Dijaloga od 2018. 

Nastavak dijaloga Srbije i Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je spreman za razgovore s Kosovom o boljim odnosima, ali ne na ultimatume i maksimalističke zahtjeve vlasti sa Kosova.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron bili su u petak domaćini virtualnog samita na kojem su sudjelovali Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti.

Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa, najprije na još jednoj videokonferenciji u nedjelju, a potom na samitu uživo u četvrtak u Briselu.

Srbija ne može prihvatiti ultimatume Prištine, izjavio je Vučić novinarima u Parizu. “Pred Srbijom je težak put”, istakao je dodajući da “neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa”. 

Po njegovim riječima, kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u UN-u i da ostale članice EU-a priznaju Kosovo, a kasnije bi se razgovaralo o nestalima i ratnoj odšteti.

“Srbija je tu jedina koja ima različita stajališta”, rekao je Vučić nakon videokonferencije.

Dijalog Srbije i Kosova je u zastoju od konca 2018. kad su vlasti sa Kosova uvele stopostotne carinske takse na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i sprječavanje prijema u međunarodne organizacije svoje bivše južne pokrajine čiju nezavisnost ne priznaje.

Srbija je nastavak dijaloga uvjetovala ukidanjem taksi, što je učinjeno imenovanjem nove vlade Kosova, te formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu.

Izvor: Agencije