Lagarde ponovo kritizirala čelnike Evropske unije

Lagarde je na telefonskoj sjednici navela da su 'potrebne daljnje akcije' (EPA)

Šefica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde pozvala je nejedinstvene čelnike Evropske unije da odlučnije rade na ublažavanju udara pandemije korona virusa na ekonomije, s obzirom na to da se evropski blok podijelio u vezi s tim koliko daleko treba ići s mjerama, rekla su u petak za Reuters tri izvora upoznata s događanjem.

Južne članice EU-a ogorčene su nakon što se tokom šestosatne telefonske sjednice u četvrtak 27 nacionalnih čelnika nije uspjelo dogovoriti o većoj podršci njihovim ekonomijama koje pandemija bolesti COVID-19 razara, prenosi Tanjug.

Lagarde je na telefonskoj sjednici navela da su “potrebne daljnje akcije”, naglasivši potrebu za hitnom akcijom i poručivši čelnicima da je Unija prespora u reagiranju na krizu, rekli su britanskoj agenciji ljudi informirani o debati koja je vođena.

Šefica ECB-a također je, kako su dodali, upozorila na predviđanja duboke recesije i cijenu koja će biti plaćena zbog nejedinstva.

Ranija poruka

To je drugi takav poziv Lagarde evropskim kreatorima politika ove sedmice, nakon što je u ponedjeljak uputila sličnu poruku ministrima finansija zemalja članica eurozone.

Na sjednici u četvrtak Njemačka i Holandija žestoko su se usprotivile zalaganjima Italije, Španije, Portugala, Francuske i drugih država da se emitiraju zajedničke obveznice, što podsjeća na razmirice u bloku tokom dužničke krize eurozone 2008. koje su nagrizle jedinstvo EU-a, navodi Reuters.

“Ako se međusobno ne uvažavamo i ako ne shvatamo da smo suočeni sa zajedničkim izazovom, da moramo biti sposobni zajedno odgovoriti na njega, onda niko nije shvatio šta je zapravo suština jedinstvene Evrope”, rekao je portugalski premijer Antonio Costa nakon završetka telefonske sjednice kasno u četvrtak.

Izvor: Agencije