Lagarde: Novac MMF-a nije samo za Evropu

Lagarde: Sredstva se mogu koristiti samo kao pomoć u nuždi i ne dodjeljuju se nekom određenom dijelu svijeta (AP)

Glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ponovila je u utorak da sredstva, nedavno povećana, koja zemlje uplaćuju u fond nisu “vreća novca namijenjena (isključivo) Evropi”, nego da moraju koristiti svim njegovim članovima.

“Ta sredstva, koja su izdvojile mnoge, mnoge zemlje u svijetu, nisu dar i subvencija. Ona su i dalje dio rezervi zemalja članica”, podsjetila je ona prilikom posjete Indoneziji, drugoj stanici njene azijske turneje.

“Ona se mogu koristiti samo kao pomoć u nuždi i ne dodjeljuju se nekom određenom dijelu svijeta. To nije velika vreća namijenjena samo Evropi”, dodala je Lahgarde na konferenciji za novinare u Džakarti.

“MMF ima 188 članica i niko nije imun na tešku ekonomsku krizu. Moja dužnost je stvoriti uslove da možemo zadovoljiti potrebe zemalja s niskim i prosječnim dohotkom, zemalja s privredama u naglom usponu, kao i razvijenih zemalja. MMF je tu za sve”, kazala je.

Jačanje protekcionizma

Lagarde je upozorila na jačanje protekcionizma.

“Zadnji izvještaj Svjetske trgovačke organizacije (STO) doista zabrinjava, jer pokazuje rast protekcionističkih mjera koje se tu i tamo potiho donose”, rekla je ona u govoru na Asean-Latin Business Forumu, konferenciji zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Latinske Amerike.

“To se ne čini otvoreno, kroz carinu, jer bi to u većini slučajeva bilo preočito, nego kroz indirektni protekcionizam”, dodala je, spomenuvši “sanitarne” barijere i mjere koje propisuju “posebne tehničke norme”.

Indonezija je četvrta zemlja svijeta po broju stanovnika, najveća ekonomija jugoistočne Azije i jedan od najdinamičnijih na kontinentu, s prosječnim godišnjim rastom većim od šest posto.

Lagarde ostaje u Indoneziji do srijede, nakon čega putuje u Japan i Tajland.

Izvor: Agencije