Lagarde: Najgore je prošlo, spremiti se za drugi val

Euro, Novac
Kreditiranja nefinansijskih korporacija u maju poraslo za 7,3 posto u odnosu na rast od 6,6 posto prethodnog mjeseca (EPA)

Eurozona je “vjerojatno prošla” najgori dio ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, izjavila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Kristin Lagard, pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi val.

“Vjerojatno smo prošli najnižu točku i to kažem s izvjesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo doći do ozbiljnog drugog vala”, rekla je Lagarde na jednom online događaju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

ECB je objavila izvješće prema kojem je kreditiranje kompanija iz eurozone nastavilo rast u svibnju jer se tvrtke pojačano oslanjaju na bankarske zajmove za likvidnost i premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranja nefinancijskih korporacija poraslo je u svibnju za 7,3 posto u odnosu na rast od 6,6 posto prethodnog mjeseca, što je najviša stopa od početka 2009.

Pristup kreditima

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na 3,0 posto.

Iako se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mjera središnje banke, od državnih jamstava do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

Samo prošlog tjedna, ECB je pozajmila 1,3 tisuća milijardi eura bankama po kamatnoj stopi od minus 1,0 posto, pod uvjetom da banke dio tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3 u eurozoni ubrzala je na 8,9 posto s razine od 8,2 posto, nadmašivši prognoze iz ankete Reutersa da će iznositi 8,6 posto, kako prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije