Lagarde: Kriza duboko mijenja privredu svijeta, Evropa u odličnom položaju

Ova kriza 'ubrzat će preobražaje koji su već bili latentni u našim ekonomijama', kaže Lagarde (EPA)

Ekonomska kriza izazvana pandemijom bolesti COVID-19 “duboko će promijeniti” privredu svijeta, unijeti više ekologije, digitalizacije i novih načina rada, a Evropa je “u odličnom položaju”, ocijenila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde.

Ova kriza “ubrzat će preobražaje koji su već bili latentni u našim ekonomijama”, predvidjela je ona tokom video-konferencije sa francuskim zvaničnicima u Parizu, prenosi Beta.

“U proizvodnji, radu, trgovini, ono što smo upravo doživjeli ubrzat će preobražaje i vjerovatno dovesti do evolucije ka održivijem i ‘zelenijem’ načinu života”, dodala je ona.

Ona je posebno pomenula “rad na daljinu” koji će “preobraziti način rada svih zaposlenih”, bar u razvijenim zemljama, uz “ubrzanje digitalizacije u uslugama i automatizaciju industrije”.

Posljedice po trgovinu

“Sada se procjenjuje da bi kriza trebalo da dovede do smanjenja lanaca snabdijevanja za gotovo 35 posto i povećanja robotizacije u industriji od 70 do 75 posto”, rekla je Lagarde.

Pored toga, zbog zabrane izlaska iz kuća koja je istovremeno pogodila većinu stanovnika svijeta, online trgovina znatno se razvila.

Taj razvoj bi trebalo da se još ubrza “na štetu tradicionalne trgovine”, dodala je ona.

U takvim promjenama “Evropa je u izvrsnom položaju za takvu tranziciju”, rekla je ona jer je taj kontinent “već domaćin najvećem sektoru ‘cirkularne ekonomije’ i ekoloških inovacija u svijetu”, a uz to je euro glavna valuta za izdavanje “zelenih obveznica”.

Međutim, Lagarde je rekla da smatrala da to nije “dovoljno” i da treba uspostaviti “okvir ekonomske politike koji omogućava mobilizaciju finansiranja potrebnog za sve to”.

Izvor: Agencije