Oglasi

Lagarde: Ekonomija eurozone mora ojačati

Potreban dogovor u okviru eurogrupe kako bi se Grčka vratila na pravi put, kazala šefica MMF-a.

Ključne sedmice za eurozonu su pred nama, poruka je direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde.

Svoju posjetu Filipinima iskoristila je da pošalje poruku eurogrupi da je veoma bitno da se postigne dogovor koji će Grčku vratiti na pravi put.

No, poruke MMF-a nisu svi dočekali sa oduševljenjem.

Grupa demonstranata, članova koalicije Sloboda od duga, jedne od najstarijih nevladinih organizacija u Filipinima, okupili su se ispred predsjedničke palate na protestu "Zombiji MMF-a", čija je simbolika mrtva uloga fonda u rješavanju evropske dužničke krize.

„Ostajemo pri stavu da su recepti MMF-a dokazano neefikasni“, navodi Marc Batac iz koalicije.

Direktorica MMF-a Lagarde, na upit novinara o mogućnostima da se postigne dogovor oko Grčke naredne sedmice, ističe zajedništvo koje se mora postići u vezi sa Grčkom.

„Treba uložiti napor kako bi se fokusirali na iste ciljeve, a to su da Grčka može raditi na održivim osnovama, da se može oporaviti i stati na noge, te da se zemlja što prije vrati na strana tržišta“, kazala je.

Različiti interesi

Nakon vijesti od četvrtka o ulasku eurozone u recesiju, direktorica MMF-a je poručila da se evropski političari moraju obavezati da ojačaju ekonomiju zone naredne godine.

Priliku za to imat će 22. novembra za kada je zakazan novi samit u Briselu. Kancelarka Angela Merkel je istakla kako će tada i Francuska i Njemačka „uložiti više napora kako bi radili zajedno“.

„Obje države žele rezultat. Postoje različiti interesi, ali mi želimo pokazati kako se te razlike mogu spojiti“, dodaje Merkel.

Osim jačanja njemačko-francuske saradnje, tri ključne stavke o kojima će evropski političari raspravljati su budžet Evropske Unije za narednu godinu, isplata treće tranše pomoći Grčkoj, te uvođenje jedinstvene bankarske supervizije za EU.

Jedno je izvjesno - Angela Merkel ostaje pri stavu da nema odstupanja i Grčka ostaje u eurozoni.

Izvor: Al Jazeera