Lady Gaga otkazala koncert u Indoneziji

Islamske grupe su iskazale svoje protivljenje održavanju koncerta Lady Gage (Reuters)

Nastup pop dive Lady Gaga u Indoneziji otkazan je nakon što su vjerski konzervativci zaprijetili “haosom”, ako ona uđe u tu zemlju sa većinskom i najvećom muslimanskom populacijom na svijetu.

“Menadžment Lady Gage je razmatrao situaciju iz minute u minut i kako su prijetnje radi koncerta uznapredovale, Lady Gaga otkazuje koncert“, kazao je Minola Sebayang, odvjetnik za promociju kompanije Big Daddy reporterima u nedjelju.

„Odluka nije donesena samo radi Lady Gage, već i onih koji bi je gledali“, dodao je.

‘Đavolji glasnik’

Ranije ovog mjeseca policija u Džakarti uskratila je odobrenje nakon što je tvrdolinijaški islamski Front branitelja prijetio nasiljem u slučaju da Lady Gaga izvede šou, nazivajući ju „đavoljim glasnikom“ koji nosi samo “grudnjak i gaćice” na sceni.

Ali indonezijska nacionalna policija je kasnije rekla da se još uvijek raspravlja o tom pitanju a organizatori su rekli da će šou biti održan 3. juna.

Promotori su nagovijestili da je dogovor odbačen, ali su njezini menadžeri kazali da neće biti kompromisa prema vjerskim konzervativcima ili cenzorima.

Predsjednik Big Daddyja Michael Rusli je rekao da je „nažalost“ šou otkazan.

Podrška vlade organizatorima

“Proteklih dana razgovarali smo sa vladom i Lady Gagom. Vlada nam je dala podršku, ali ovdje se ne radi o dozvoli“, kazao je on te dodao: „do otkazivanja koncerta došlo je zbog zabrinutosti oko sigurnosti“.

Stotine pripadnika muslimanskih grupa u Džakarti održali su proteste protiv koncerta u gradu u petak.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade suda, policijske stanice i ministarstva za ljudska prava, noseći plakate i zastave.

“Ne možemo prihvatiti ovo, mi smo u većini muslimani i moramo odbaciti ovo”, kazao je lider demonstracija Ayub Naji Bin Said agenciji Reuters.

Indonezija je sekularna država i ima najveću svjetsku populaciju muslimana, kao i značajne manjine kršćana, budista i hindusa.

Izvor: Agencije