Laburisti predložili mogućnost drugog referenduma o Brexitu

Zastupnici su upozorili Corbyna da amandman neće prikupiti dovoljnu podršku u parlamentu (EPA)

Čelnik britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn poduzeo je još jedan korak prema novom referendumu o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji pokušavši iskoristiti parlament za preuzimanje kontrole nad Brexitom od premijerke Therese May, javlja Reuters. 

Laburisti su u utorak predložili amandman kojim bi se vlada primorala da parlamentu omogući vrijeme za razmatranje i glasanje o opcijama sprječavanja izlaska iz Unije bez dogovora, što uključuje carinsku uniju s EU-om i glasanje o sporazumu. 

“Vrijeme je da alternativni plan laburista preuzme pozornicu, a da se zadrže sve druge opcije, uključujući onu o referendumu”, kazao je Corbyn. 

To je prvi put da je vodstvo laburista u parlamentu predložilo mogućnost drugog referenduma, što su pozdravili neki protivnici Brexita.

No ta je stranka upozorila kako to ne znači da podržava još jedno glasanje, a zastupnici su upozorili da amandman neće prikupiti dovoljnu podršku u parlamentu. 

Najdublja politička kriza u pola stoljeća

Nešto je više od dva mjeseca do 29. ožujka, zakonski određenog datuma za izlazak Velike Britanije iz EU-a, a u Londonu traje najdublja politička kriza u pola stoljeća. 

Britanski politički vrh neuspješno se pokušava dogovoriti kako, ako uopće, napustiti europski projekt kojem se Velika Britanija pridružila 1973. godine.

Otkad je prošli tjedan parlament s 432 glasova “protiv” i 202 “za” odbacio sporazum koji je premijerka postigla s Bruxellesom, zastupnici pokušavaju pronaći izlaz iz trenutne krize.

I dalje se ne nazire podrška većine u parlamentu.

Izvor: Agencije