La Scala vratila novac Saudijcima

Sezona će početi tek kad bude osigurano da će osoblje i posjetioci biti sigurni i na zdravstvenom planu, kaže direktor (EPA)

Italijanska operna kuća La Scala odlučila je vratiti više od tri miliona eura Saudijskoj Arabiji nakon žestokih kritika javnosti, uključujući vladajuću stranku Sjevernu ligu.

Saudijsko Ministarstvo kulture ponudilo je petogodišnje partnerstvo La Scali, vrijedno 15 miliona eura.

Taj prijedlog pokrenuo je žustru javnu raspravu. Organizacije za ljudska prava i političari smatraju da jedna od najprestižnijih italijanskih kulturnih institucija treba odbiti novac Saudijske Arabije, “izuzetno konzervativne muslimanske kraljevine, koju često optužuju za kršenja ljudskih prava”, kako piše Reuters, a prenosi Hina.

Kraljevina se našla pod međunarodnom lupom nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u oktobru.

Pozivi na ostavku

Milanski gradonačelnik Giuseppe Sala, koji sjedi u upravnom odboru La Scale, rekao je da je dio novca uplaćen na račun bez pristanka pozorišta.

“Jednoglasno smo odlučili vratiti novac”, izjavio je Sala nakon sjednice odbora na kojoj se odlučivalo o saudijskom prijedlogu.

Potpredsjednik vlade i predsjednik Sjeverne lige Matteo Salvini u ponedjeljak je također pozvao La Scalu da odbije ponudu Saudijske Arabije, a guverner Lombardije, također član te stranke, na ostavku umjetničkog direktora slavne operne kuće Alexandera Pereire.

Izvor: Agencije