LA Lakersi osvojili 17. naslov NBA prvaka

Los Angeles Lakersi su osvojili 17. naslov, nakon što su u šestoj utakmici pobijedili Miami Heat (Reuters)

Los Angeles Lakers su u nedjelju navečer osvojili 17. naslov prvaka NBA, nakon što su u šestoj utakmici u “mjehuru” pored Orlanda sa 106:93 pobijedili Miami Heat i savladali ih ukupnim rezultatom 4:2 u seriji. 

LeBeron James je osvojio svoj četvrti NBA naslov, ubacivši 28 koševa, uz 14 skokova i deset asistencija.

Postao je prvi igrač u historiji NBA koji je proglašen najboljim igračem finala sa tri različita kluba i sada ima četiri takve titule.

Ispred njega je samo još Michael Jordan, sa šest naslova MVP-a završnice.

Prošle godine, kada je prešao u Los Angeles iz Cleveanda, obećao je navijačima, koji su šest sezona zaredom ostali bez doigravanja, da će se to promijeniti.

“To što mislim da moram nešto dokazati me tjera naprijed”, izjavio je James nakon rekordne 260. utakmice finala, prenosi Hina.

‘Ovo je za Kobea Bryanta’

Uz Anthonyja Davisa, James je odveo Lakerse do prvog mjesta u Zapadnoj konferenciji u svojoj drugoj sezoni u Los Angelesu.

Los Angeles je u završnici imao omjer pobjeda i poraza 16:5.

Ovu godinu, osim pandemije korona virusa, koja je uzrokovala prekid višemjesečni sezone, te nastvaak u zaštićenom “balonu” bez navijača u Orlandu, za Los Angeles obilježila je i tragična smrt njihove bivše zvijezde Kobea Bryanta, koji je u januaru poginuo u padu helikoptera s kćerkom Giannom.

“Još od tragedije svi smo željeli ovo napraviti za njega”, rekao je Davis, koji je utakmicu završio sa 19 koševa i 15 skokova. 

Rajon Rondo je dodao 19 koševa za Lakerse, koji su se sada izjednačili s Boston Celticsima po broju osvojenih naslova, svojim prvim od 2010. godine.

Kentavious Caldwell-Pope je dodao 17 koševa. 

Neuspješan povratak Gorana Dragića

Kod Miamija najbolji je bio Bam Adebayo, sa 25 koševa i 10 skokova, dok su Jimmy Butler i Jae Crowder ubacili po 12 poena.

Goran Dragić se vratio na teren, nakon što je propustio četiri utakmice zbog povrede stopala zarađene u prvoj utakmici finala, ali to nije bilo dovoljno za Miami da izbori sedmu utakmicu.

“Nismo ostvarili rezultat u doigravanju koji smo htjeli, ali ovo će biti doživotna sjećanja koja ćemo dijeliti”, rekao je trener Miamija Eric Spoelstra.

Odmor nije puno usporio igru Los Angelesa, koji su prije kraja treće četvrtine imali prednost od 36 koševa, a taj su dio utakmice završili rezultatom 87:58.

Kod rezultata 103:86 minut i po prije kraja James i Davis su otišli do klupe i počeli slaviti sa saigračima.

Izvor: Agencije