Kvartet traži nove pregovore na Bliskom istoku

Kvartet za Bliski istok zatražit će od Izraelaca i Palestinaca da “što prije” nastave pregovore, rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, nakon susreta izaslanika Kvarteta u Briselu.

Kvartet (SAD, Rusija, UN i EU) pozvat će strane da se sastanu “ovih dana”, dodala je Ashton.

“Razgovarali smo o tome što treba učiniti kako bismo potaknuli naše izraelske i palestinske partnere da što prije nastave važne pregovore”, ističe Ashton u priopćenju.

‘Znatan napredak’

“Vjerujem da smo postigli znatan napredak”, dodala je.

Kvartet se sastao 23. septembra u New Yorku kako bi pokrenuo izraelsko-palestinske pregovore, ali je ta inicijativa zasad “propala”, ocijenio je prošle sedmice francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

Izrael je pozvao na vraćanje razgovorima što prije u okvirima da se dogovor postigne do kraja 2012.godine, što su SAD pozdravile.

No, izraelski zvaničnici su kazali da plan ne uključuje preduvjete – što su Palestinci odmah odbacili.

Palestinci, koji zahtijevaju da Izrael prestane graditi naselja tamo gdje oni namjeravaju graditi buduću državu, odbacili su vraćanje direktnim pregovorima na tim pretpostavkama otkako su stali 2008.godine.

Oni kažu da Kvartet nije uspio zaustaviti da Izrael gradi na okupiranoj teritoriji, što Palestinci drže preduvjetom za daljnje direktne pregovore, zajedno uz pristanak Izraela da se vrati na granice iz 1967.godine.

Izrael je objavio plan o gradnji novih 1.100 stanova na okupiranoj teritoriji u istočnom Jerusalemu, uprkos što govore da su spremni vratiti se razgovorima Kvarteta. Palestinski zvaničnici su također optužili izaslanika Kvarteta Tonyja Blaira da pokušava izlobirati u evropskim zemljama da ne daju podršku njihovom zahtjevu za priznanjem državnosti u UN-u.

Očekuju ostavku

Neki također sugeriraju da bi on trebao dati ostavku, s obzirom na sukob interesa između njegovog biznisa i uloge u Kvartetu.

“Očekujemo da kaže – žao mi je, zbogom”, kazao je Al Jazeeri visoki palestinski zvaničnik Mohammad Stayyeh.

“Najveći problem, prema nama, koji je on napravio, jeste što je govorio protiv našeg koraka u UN. Ne možete biti na toj funkciji ako naš korak prihvata 50 odsto zemalja Kvarteta”.

Vijeće sigurnosti UN, jedino tijelo koje može odlučiti o punom članstvu, razmatra zahtjev koji je prošlog mjeseca iznio Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije.

Ali Washington je odmah najavio veto, rekavši da bi to samo pogoršalo izglede za bilo kakav dogovor Palestinaca I Izraelaca. Posrednici iz Kvarteta su više puta sporadično susreli u dosad besplodnim naporima da dvije strane privole na razgovor. Kvartet je predložio nastavak pregovora s ciljem postizanja dogovora do kraja 2012.godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije