Kvalifikacije za SP: Čačić smijenjen, Zlatko Dalić novi hrvatski selektor

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker objavio je u subotu da je dosadašnji izbornik hrvatske izabrane vrste Ante Čačić smijenjen, a na njegovo mjesto dolazi Zlatko Dalić.

Time su potvrđeni medijski napisi o tome da će Dalić voditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Ukrajine u Kijevu.

“Zlatko Dalić je bio u Splitu i odmah kad smo ga kontaktirali odmah prihvatio je naš poziv. Još uvijek imamo mogućnost izboriti doigravanje i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. Hrvatski je trener i zaslužio je ovu priliku”, izjavio je predsjednik HNS-a. 

O Čačićevoj smjeni mediji su počeli nagađati odmah nakon što je Hrvatska u petak navečer u Rijeci pogotkom Soirija u 90. minuti odigrala samo 1:1 protiv Finske i izgubila dva važna boda u pokušaju da se domogne Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.

Za 50-godišnjeg Dalića to će biti najveći izazov u 12-godišnjoj trenerskoj karijeri, u kojoj je najveći uspjeh ostvario 2016. godine s Al-Ainom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, s kojim je stigao do finala azijske Lige prvaka.

Težak posao pred novim izbornikom

Zlatko Dalić rođen je u Livnu. Igračku karijeru proveo je u četiri kluba – Hajduku, Cibaliji, Veležu i Varteksu. Trenersku karijeru započeo je u Varaždinu.

Pet je godina bio pomoćnik Draženu Ladiću u mladoj reprezentaciji Hrvatske. 

‘Vatreni’ za vodećim Islandom zaostaju dva boda i izjednačeni su s trećeplasiranom Ukrajinom, kod koje će u ponedjeljak odigrati posljednju utakmicu u skupini I europskih kvalifikacija, s nadom da mogu ostati neporaženi i osvajanjem drugog mjesta izboriti nastup u doigravanju.

Dalića tako čeka težak posao, a Hrvatsku za mjesto na Svjetskom prvenstvu drže neodlučen ishod ili pobjeda, prenosi Hina. 

Za dvoboj u Kijevu s popisa putnika zbog ozljede je otpao Marcelo Brozović, a Mario Mandžukić je upitan za nastup.

Brozović je u dvoboju protiv Finaca, u kojem je Hrvatska osvojila samo bod odigravši 1:1, ozlijedio mišić potkoljenice te ga je Ante Čačić zamijenio Markom Rogom u 54. minuti.

Problemi s ozljedama

Mario Mandžukić je u 85. minuti šepajući napustio travnjak stadiona na Rujevici i upitno je hoće li ga liječnička služba naše reprezentacije uspjeti osposobiti za nastup u ponedjeljak na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Uoči posljednjeg kola Island je vodeća reprezentacija skupine I sa 19 bodova. Hrvatska i Ukrajina imaju po 17 bodova.

Islanđani će u slučaju domaće pobjede nad Kosovom osvojiti prvo mjesto, a odigraju li neodlučeno ili dožive poraz, otvara se prilika za Hrvatsku ili Ukrajinu da pobjedom u međusobnom dvoboju izbore izravno mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatskoj je za osvajanje drugog mjesta i mogući plasman u doigravanje dovoljan i bod u Kijevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije