Kvalifikacije za Euro 2020: Hrvatska ubjedljiva u Trnavi protiv Slovačke

Hrvatska je u ligi A, ali je smještena u četvrti pot (Reuters)

U četvrtoj utakmici kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2020. godine, reprezentacija Hrvatske je na City Areni u Trnavi ostvarila treću pobjedu u ciklusu, s kojom se izjednačila s vodećom ekipom grupe E, Mađarskom.

Svjetski viceprvak je u Trnavi savladao Slovačku 4:0. Iako je Hrvatska imala nekoliko dobrih prilika, uključujući dvije pogođene prečke, do finiša prvog poluvremena mreže su mirovale, a onda je, u 45. minuti, Nikola Vlašić udarcem s vrha šesnaesterca savladao Martina Dubravku.

Utakmica je bila riješena već u 47. minuti, kada je Ivan Perišić udarcem sa 20-ak metara povisio na 2:0. Šlag na pobjedu Hrvatske stavili su Bruno Petković u 73. i Dejan Lovren u 89. minuti.

U najuzbudljivijoj utakmici večeri, Holandija je u Hamburgu, u okviru grupe C, pobijedila Njemačku 4:2. 

Evropski prvak u Beogradu

Rezultati:

Grupa C: Estonija – Bjelorusija 1:2, Njemačka – Holandija 2:4. Poredak: Sjeverna Irska 12, Njemačka 9, Holandija 6, Bjelorusija 3, Estonija bez bodova.

Grupa E: Vels – Azerbejdžan 2:1, Slovačka – Hrvatska 0:4. Poredak: Mađarska i Hrvatska po 9, Vels i Slovačka po 6, Azerbejdžan bez bodova. 

Grupa G: Slovenija – Poljska 2:0, Austrija – Latvija 6:0. Poredak: Poljska 12, Austrija 9, Slovenija i Izrael po 8, Sjeverna Makedonija 5, Latvija bez bodova. 

Grupa I: Kipar – Kazahstan 1:1, Škotska – Rusija 1:2, San Marino – Belgija 0:4.

Kvalifikacije se nastavljaju u subotu, kada će na teren izaći reprezentacije Kosova, koja u Prištini dočekuje Češku, te selekcija Srbije, koju u okviru grupe B u Beogradu čeka duel s aktuelnim evropskim prvakom Portugalom.

Izvor: Al Jazeera