Kvalifikacije za EURO 2016: Pobjeda Crne Gore, poraz Slovenije i Makedonije

Švicarska je, nakon 80. minute, izvukla 2:2 (EPA)

U susretima kvalifikacija za EURO 2016. godine nogometna selekcija Crne Gore u subotu navečer nadjačala je Lihtenštajn u Podgorici, 2:0.

Time je crnogorski tim ostao u igri za treće mjesto u grupi G i dodatne kvalifikacije.

U meču koji je odigran pred praznim tribinama, zbog kazne koju je UEFA izrekla Crnoj Gori zbog incidenata navijača na meču sa Rusijom, crnogorski fudbaleri su bez većih problema stigli do tri boda, i zadržali šanse za odlazak na EURO 2016, prenosi Anaodlija.

Domaći su poveli već u 37.minutu pogotkom Fatosa Bećiraja. Na 2:0 je povisio Jovetić u 55.minutu, prelijepim golom nakon šuta sa ivice šesnaesterca.

Nakon drugog gola Crne Gore, opao je tempo utakmice, a Crna Gora je stečenu prednost sačuvala bez problema.

Crna Gora će u utorak gostovati selekciji Moldavije.

Slovenija je, činilo se, napravila posao večeri, kad je u 80. minuti vodila 2:0 u Baselu, no Švicarska je izvukla 2:2, drugo mjesto u grupi  E i tri boda prednosti.

Slovenci su propustili veliku šansu da pobijede u gostima favoriziranu Švicarsku jer su vodili pogocima Novakovića (45) i Cesara (48), a nakraju izgubili.

Švicarci su u samoj završnici golovima Drmića (80) i Stockera (84) izjednačili, a Drmić je pogodio u četvrtoj minuti sudačke nadoknade za pobjedu koja Švicarce praktički vodi na EURO.

Nogometaši Makedonije ranije su poraženi u Luksemburgu 1:0 od domaće ekipe.

Makedonci u grupi C trenutno zauzimaju pretposljednju poziciju i bez izgleda su za plasman na EURO.

U popodnevnim utakmicama kvalifikacija za EURO 2016 Rusija je u Moskvi slavila protiv Švedske s 1:0, dok su se Englezi već kvalificirali pobjedom kod nejakog San Marina (0:6).

Uverljivi Englezi

Englezi su očekivano potvrdili vizu za Francusku, a prvi pogodak na utakmici u Seravalleu postigao je Wayne Ronney, koji se tako s 49 golova izjednačio na prvom mjestu engleskih strijelaca s Bobbyjem Charltonom.

Rooney se više nije upisao u strijelce, ali je zato Theo Wallcot postigao dva gola. Englezi s 21 bodom i svih sedam pobjeda vode u grupi u kojoj je u “baltičkom” dvoboju Estonija u Tallinu pobijedila Litvaniju s 1:0 i skočila na treće mjesto s 10 bodova, bodom više od Slovenije.

U grupi G u Moskvi je Rusija s 1:0 porazila Švedsku i ostala u igri za plasman na EURO. Pobjednički zgoditak djelo je Artjema Džjube iz 38. minute, a on je najviše oduševio novoga ruskog selektora Leonida Slutskog koji je preuzeo kormilo od Fabija Capella.

Švedski selektor Erik Hamren je na poluvremenu neočekivano izvadio Zlatana Ibrahimovića, koji gotovo da nije primio loptu. Rusija sada na trećem mjestu ima samo bod manje od Švedske.

U grupi C Ukrajina je kod kuće s 3:1 nadigrala Bjelorusiju i poravnala se bodovno sa Španijom (15) koja večeras dočekuje lidera Slovačku.

I Albanija u utrci

Nogometaši Srbije sinoć su savladali reprezentaciju Armenije u dvoboju šestog kola grupe I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

‘Orlovi’ su poveli autogolom Levona Hayrapetyana u 22. minuti, da bi u 53. minuti vodstvo povećao Adem Ljajić.

Utakmica je odigrana na novosadskom stadionu “Karađorđe” pred praznim tribinama.

Poslije skandala sa dronom protiv Albanije u Beogradu, kazne UEFA i oduzimanja bodova, “orlovi” imaju minus i više nemaju ni nadu da mogu da se domognu šampionata u Francuskoj.

Reprezentacija Srbije je ujedno kažnjena i igranjem dvije utakmice pred praznim tribinama.

Albanija je ostala neporažena u Danskoj, gdje nije bilo golova, što je ostavlja u utrci za izravan plasman na Europsko prvenstvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije