Kvalifikacije za EP: BiH – Latvija 87:84

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu savladala selekciju Latvije rezultatom 87:84 u prvom susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (EP) u Sloveniji 2013. godine.

Latvija je od početka do kraja susreta bila ravnopravan protivnik bh. selekciji.

Mladi Latvijci održavali su rezultatski priključak zahvaljujući izuzetno raspoloženoj vanjskoj liniji, koja je pogodila veliki broj šuteva za tri poena.

Prvo poluvrijeme susreta završeno je vodstvom reprezentacije Bosne i Hercegovine rezultatom 41:38, ali drugi dio susreta latvijski košarkaši počeli su bolje i do kraja treće četvrtine imali su tri poena prednosti (67:64).

U posljednjem periodu susreta Latvija je došla do šest poena prednosti, ali rezultat je preokrenut najviše zahvaljujući Nihadu Đedoviću, koji je u nekoliko navrata presjekao napad gostujuće ekipe i doveo susret u rezultatski egal.

U posljednjim minutama susreta Mirza Teletović je pogodio bitan šut za tri poena, a Đedović je sa dva pogođena slobodna bacanja donio prvu kvalifikacijsku pobjedu reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Holandija sljedeći protivnik

Na konferenciji za novinare nakon meča Đedović je naglasio da želi što prije zaboraviti na ovaj susret i okrenuti se narednim protivnicima.

”Dopustili smo Latviji da se razigra, njihovi igrači su imali veliki broj otvorenih šuteva. U našem timu se osjetila nervoza, zbog koje nismo igrali na način na koji smo htjeli. Sada želim zaboraviti ovu utakmicu i okrenuti se Holandiji”, kazao je on.

Najefikasniji bh. košarkaš bio je Teletović sa 24 poena, Zack Wright je postigao 20, Elmedin Kikanović 18, a Nihad Đedović 15 poena.

U protivničkom timu najefikasniji je bio Janic Strelnieks sa 18 poena.

Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine u narednom kolu 18. augusta gostuju reprezentaciji Holandije.

Izvor: Agencije