Kuvajtskoj opoziciji 24 od 50 mjesta u parlamentu

Kuvajt, Birači, Izbori
Građani Kuvajta u subotu su, drugi put u posljednjih osam mjeseci, izašli na birališta (AP)

Kuvajtska oporba i njezini saveznici osvojili su gotovo polovicu od 50 mjesta u parlamentu, po rezultatima parlamentarnih izbora objavljenih u nedjelju, što pojačava bojazan od novih sukoba i političke blokade. 

Po rezultatima Izbornog povjerenstva oporba i saveznici osvojili su 24 mjesta u parlamentu Kuvajta

Na prijevremenim izborima sudjelovali su članovi oporbe, liberali i nacionalisti. Većina oporbenih zastupnika u parlamentu dolazi iz redova iz redova Muslimanske braće i salafista. 

Zastupnici šijitske manjine sa devet na šest

Samo jedna žena postat će zastupnica, a broj zastupnika šijitske manjine pao je na šest, u odnosu na devet u prijašnjem sastavu parlamenta, kako prenosi Hina.

Građani Kuvajta u subotu su, drugi put u posljednjih osam mjeseci, izašli na birališta kako bi izabrali 50 članova svog parlamenta, nadajući se da će njegov novi sastav donijeti zemlji političku stabilnost.

Četvrti izbori u Kuvajtu od veljače 2012. raspisani su u listopadu jer je Vlada tvrdila da “delikatne regionalne okolnosti i sigurnosni izazovi” zahtijevaju glasovanje. 

Mnogi povezuju taj potez sa sukobima između Vlade i Parlamenta oko mjera štednje koje uključuju i velik rast potrošačkih cijena goriva.

Izlaznost ponegdje i 80 posto

Kuvajt, kao i ostale zaljevske države čije su ekonomije vezane za naftu i plin, teško je pogođen dugotrajnim niskim cijenama tih energetskih dobara. 

Kuvajćani su se u velikom broju odazvali izborima. Na nekim biračkim mjestima izlaznost je iznosila visokih 80 posto, izvijestila je državna televizija. 

Zajedno s novim sazivom parlamenta, Kuvajt će dobiti novog premijera i ministre, kojima će mandat dati emir.

Izvor: Agencije