Kuvajtski emir smijenio sina s pozicije ministra odbrane

Kuvajtski emir izdao je dekret o smjeni nekoliko dana nakon što je vlada podnijela ostavku zbog jedne druge istrage (EPA)

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah smijenio je svog sina Nassera al-Sabaha s pozicije ministra odbrane te još jednog ministra nakon što su javno ušli u verbalni sukob zbog optužbi za korupciju i naložio premijeru da formira novu vladu.

Emir je izdao dekret o njihovoj smjeni samo nekoliko dana nakon što je vlada podnijela ostavku zbog jedne druge istrage.

Emirov sin Nasser objavio je da je u Ministarstvu odbrane, navodno, pronevjereno 790 miliona dolara tokom mandata njegovog prethodnika, a sadašnjeg ministra policije, te zatražio njegovo krivično gonjenje, kao i još petorice zvaničnika Ministarstva odbrane.

Zabrana izvještavanja o pronevjeri

U međuvremenu je Ministarstvo pravde Kuvajta zabranilo lokalnim medijima da izvještavaju o slučaju pronevjere i najavilo da će suđenje biti zatvoreno za javnost, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Iako Nasser nije u redu za prijesto, njegovo imenovanje ministrom odbrane privuklo je pažnju jer je uslijedilo nakon što je saudijski kralj Salman imenovao svog sina Mohammada ministrom odbrane prije nego što ga je učinio prestolonasljednikom.

Izvor: Agencije