Kuvajtski emir pozvao vojsku da bude spremna

Kuvajtski emir naglasio je potrebu jačanja unutrašnjeg fronta (EPA)

Kuvajtski emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah poručio je da kuvajtska vojska mora biti spremna zbog konflikata na Bliskom istoku, koji su “doveli do stanja nesigurnosti”.

Zbog toga je pozvao oružane snage da poduzmu najviši stupanj opreza zbog “opasnog razvoja situacije” u regiji.

“Dobro ste svjesni ozbiljnih zbivanja oko nas koja zahtijevaju da budete na najvišem stupnju opreza pri obavljanju svojih dužnosti”, rekao je tokom posjeta zapovjedništvu kuvajtskih oružanih snaga.

Kuwait Times prenosi i da emir ima potpuno povjerenje da će “vojska biti spremna obraniti naciju od svih opasnosti”.

Obraćajući se časnicima, poručio je da kuvajtske vlasti “neće štedjeti na razvoju oružja i obuci oružanih snaga”.

Zaštita naftnih postrojenja

“Uvijek smo spremni odgovoriti na sve prijetnje i opasnosti koje utječu na sigurnost i teritorijalni integritet Kuvajta”, odgovorio je načelnik Glavnog stožera, Mohammad Al-Khader.

Tokom sastanka je potvrđeno da su snage Nacionalne garde službeno preuzele zadaće osiguranja i zaštite naftnih postrojenja.

Američka vojska je prije nekoliko dana u Zaljev poslala nosač zrakoplova, te poslala bombardere B-52 u tu regiju koje bi, kako je navedeno, odvratile Iran od eventualnog napada.

Prošle se godine Donald Trump jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma potpisanog s Teheranom i uvele Iranu “sankcije bez presedana” koje ugrožavaju izvoz nafte i tamošnje gospodarstvo.

Izvor: Agencije