Kuvajtski emir doputovao u Katar

Ranije u srijedu, kuvajtski lider razgovarao je u Dubaiju s prijestolonasljednikom Abu Dhabija (EPA)

Kuvajtski emir, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah stigao je u Katar nakon posjeta Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima s ciljem rješavanja diplomatske krize u Zaljevu.

Katarski emir, šeik Tamim bih Hamad Al Thani dočekao je kuvajtskog emira.

Ranije u srijedu, kuvajtski lider razgovarao je u Dubaiju s prijestolonasljednikom Abu Dhabija, šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom i vladarom Dubaija, šeikom Mohammedom bih Rashidom Al Maktoumom. Nije objavljeno o čemu su razgovarali.

U međuvremenu, Anwar Gargash, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je da “se nema šta pregovarati s Katarom”, ukazujući da arapske države koje žele izolirati Dohu ne žele odstupiti od svojih stavova.

Šeik Sabah otputovao je u Emirate nakon posjete saudijskom kralju Salmanu u Džedi. Sadržaj njihovog razgovora također nije objavljen.

Prekid diplomatskih veza

Saudijska Arabija i saveznici, među kojima Emirati, Bahrein i Egipat u ponedjeljak su prekinuli diplomatske veze sa Katarom, tvrdeći da Doha podržava “ekstremizam“. Katar i navedene zemlje članice su Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC).

Katar snažno odbacuje navode.

U srijedu je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir rekao da je Katar “bratska država” i da su mjere uvedene protiv te države dobronamjerni koraci usmjereni ka zaustavljanju katarske podrške “ekstremizmu”.

Kazao je da su mjere uvedene “teška srca” te da Saudijska Arabija vidi “Katar kao bratsku državu, kao partnera”.

Al-Jubeir je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom.

Kuvajt i Oman, također članovi Vijeća za zaljevsku saradnju, nisu prekinuli veze sa Katarom. Kuvajtski emir igrao je ključnu ulogu u postizanju kompromisa 2014, kada je izbio diplomatski sukob između Saudijske Arabije, Katara i drugih zaljevskih država.

Izvor: Al Jazeera i agencije