Kuvajtska aviokompanija otpušta 1.500 stranih zaposlenika

Kuwait Airways, koji ima flotu od 30 aviona, bio je prizemljen zbog mjera izolacije i zatvaranja (EPA)

Kuvajtska aviokompanija Kuwait Airways saopćla je u četvrtak da otpušta najmanje 1.500 stranih zaposlenika, odnosno 25 posto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim utjecajem pandemije korona virusa, javlja AFP.

Ta odluka donesena je u okviru globalnog plana za suočavanje s ekonomskim posljedicama zdravstvene krize, navela je aviokompanija te bogate zaljevske zemlje, koja zapošljava približno 7.000 ljudi, većinom stranaca.

“Suočen s korona virusom i njegovim negativnim utjecajem na komercijalne operacije, Kuwait Airways objavljuje otpuštanje otprilike 1.500 zaposlenih koji nisu Kuvajćani”, navela je kompanija na Twitteru i pozvala se na “velike teškoće”, prenosi Beta.

Kuvajt, kao i druge zemlje u Zaljevu bogate naftom, teško je pogođen padom prihoda od nafte i usporavanjem privrednih aktivnosti izazvanim pandemijom i strogim mjerama izolacije uvedenim u zemlji i u svijetu.

Otpuštanja stranaca iz gradske uprave

Kuwait Airways, koji ima flotu od 30 aviona, bio je prizemljen kao gotovo sve bliskoistočne aviokompanije zbog mjera izolacije i zatvaranja.

Gubitke kompanije plaća vlada, koja još nije objavila neku posebnu poticajnu mjeru.

Privatne kuvajtske kompanije otpustile su stotine zaposlenih, ali je Kuwait Airways prva državna firma koja je preduzela takav korak.

Gradska uprava Kuvajta objavila je otpuštanje najmanje polovine od svojih 900 zaposlenih koji su stranci.

Približno 3,4 miliona stranaca živi i radi u Kuvajtu, što čini gotovo 70 posto stanovništva.

Izvor: Agencije