Kuvajt zabrinut zbog prijetnji Irana

Mohammad Javad Zarif je prvi glasnogovornik iranskog režima u svijetu, navodi ministar finansija SAD-a (EPA)

Khaled al-Jarallah, zamjenik ministra vanjskih poslova Kuvajta, izrazio je zabrinutost svoje zemlje zbog iranskih prijetnji da će zatvoriti Hormuški moreuz.

S druge strane, Mohammad Javad Zarif, ministar vanjskih poslova Irana, optužio je u intervjuu za američki televizijski kanal izraelskog premijera, prijestolonasljednike Saudijske Arabije i Abu Dhabija te američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost da uvlače američkog predsjednika Donalda Trumpa u sukob s Iranom. 

Al-Jarallah je u izjavi koju je prenijela kuvajtska novinska agencija kazao da njegova država uvijek nastoji udaljiti region od ove napetosti i da razum, mudrost i mir prevladaju u ovom vitalnom dijelu svijeta. 

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je u intervjuu za američku mrežu Fox News da predsjednik Trump ne želi ući u sukob, ali namjerava izvršiti pritisak kroz politiku maksimalnog pritiska na Iran ”na putu njegovog pokoravanja”, rekavši kako je to osuđeno na neminovnu propast.    

Zatvaranje moreuza zbog ‘neprijateljske prakse’

Zarif je kazao da su četvorica čelnika, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prijestolonasljednici Saudijske Arabije i Abu Dhabija Mohammed bin Salman i Mohammed bin Zayed, te američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, pokazali kako imaju interes u tome da uvuku SAD u sukob.

Zarifove izjave dolaze u vrijeme kada je general Mohammad Baqheri, načelnik generalštaba Iranskih oružanih snaga, upozorio da bi njegova zemlja mogla zatvoriti strateški Hormuški moreuz ako se suoči s daljnjim “neprijateljskim praksama”, dok Sjedinjene Američke Države pooštravaju sankcije protiv Irana.

“Ne želimo zatvoriti Hormuški moreuz, ali ćemo to morati učiniti u slučaju daljnih neprijateljstava” izjavio je  Bagheri za iransku novinsku agenciju ISNA u nedjelju.

“Ako kroz moreuz ne bude prolazila iranska nafta, onda zasigurno neće prolaziti ni nafta drugih država”, kazao je, dodajući da je iranska vojska spremna provesti svaku odluku o zatvaranju moreuza koju budu izdale iranske vlasti.

SAD će sankcionisati zemlje koje kupuju iransku naftu

Bagheri je istaknuo da nije primijetio nikakvu promjenu u ponašanju američkih snaga u vodama Zaljeva i da još uvijek odgovaraju na upite iranskih snaga dok prelaze Hormuški moreuz. Naglasio je da su iranske snage odgovorne za osiguravanje bezbjednosti i stabilnosti u moreuzu.

Ova izjava je uslijedila nakon što je Washington u ponedjeljak saopćio kako će početi sankcionirati zemlje koje kupuju iransku naftu, uključujući Indiju, Kinu i Tursku. 

Sjedinjene Američke Države zaprijetile su sankcijama iranskim kupcima nafte ako ne prekinu kupovinu prije 1. maja, kada završava razdoblje od šest mjeseci izuzeća koje je Washington odredio za osam država. SAD je ponovo nametnuo oštre sankcije Iranu u novembru 2018., nakon što se Trump povukao iz nuklearnoga sporazuma s Iranom, a koji je postignut 2015. godine.

Iranski dužnosnici su u više navrata upozoravali da bi Teheran mogao zatvoriti Hormuški moreuz, glavnu arteriju za transport nafte u svijetu, u slučaju da budu ugroženi nacionalni ili sigurnosni interesi Irana.

Moreuz Hormuz je jedan od strateških morskih prolaza za transport nafte u svijetu, kroz koji prolazi oko 80 posto nafte Saudijske Arabije, Iraka, UAE-a i Kuvajta na putu izvoza u zemlje poznate po svojoj izrazitoj ovisnosti o izvorima energije, kao što su Kina, Japan, Južna Koreja, Indija i Singapur.

Izvor: Al Jazeera i agencije