Kuvajt: Sve države bi trebale biti na samitu GCC-a u Rijadu

Kuvajt posreduje između Dohe i bloka predvođenog Saudijcima koji je Kataru prošle godine nametnuo kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu (EPA)

Očekuje se kako će sve članice Vijeća zaljevske saradnje (GCC), uključujući i Katar, učestvovati na slijedećem samitu Vijeća u saudijskoj prijestolnici Rijadu, objavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Kuvajta.

„Optimista sam i očekujem visoki nivo predstavnika država što će prikazati želju lidera GCC-a da sačuvaju ovaj pionirski projekat“, navodi se u saopćenju Khaleda Al-Jarallaha koje prenosi kuvajtska novinska agencija KUNA.

On je naveo kako samit, predviđen za decembar, nudi zraku nade u oživljavanju napora ka rješavanju spora u Zaljevu koji traje više od godine dana.

Kuvajt je posrednik između Katara i bloka država koji predvodi Saudijska Arabija, a koji je prošle godine nametnuo kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu Katara.

U junu 2017. godine, Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, kao i Egipat koji nije član GCC-a, prekinuli su sve diplomatske odnose sa Katarom. Četiri države optužuju Katar da podržava „terorizam“ i „ekstremizam“ – navode koje Doha kategorično negira i naziva blokadu udarom na svoj suverenitet.

Ubistvo Khashoggija

Vijeće zaljevske saradnje je politički i ekonomski savez šest država Arapskog poluotoka: Bahreina, Katara, Kuvajta, Omana, Saudijske Arabije i UAE-a.

Ranije ovog mjeseca je katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani kazao kako žali zbog nastavka sukoba sa drugim arapskim državama, ali i dodao kako će „kriza proći“.

Sjedinjene Američke Države, saveznik GCC-a, pokušale su posredovati u Zaljevskom sporu koji vide kao opasnost svojih nastojanja da suzbije utjecaj regionalnog saveznika Irana.

U Kataru se nalazi jedna od najvećih američkih baza zračnih snaga na Bliskom istoku.

No, Saudijska Arabija i UAE su u više navrata istakli kako rješavanje spora nije na vrhu liste prioriteta za njih.

Diplomatska kriza zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, međutim, žestoko je pogodila zvanični Rijad. Pod pritiskom zbog ubistva novinara, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) je prošlog mjeseca pohvalio katarsku ekonomiju što je rijedak pomirbeni istup.

Arapski NATO

Američka nastojanja da blokira iranske prijetnje su vodeći prioritet za blok koji blokira Katar, ali Doha i dalje nastavlja sa diplomatskim odnosima sa Teheranom.

Ranije ove godine, katarski ministar odbrane Khalid bin Mohammad al-Attiyah kazao je kako Doha želi „prijateljske odnose sa svima“.

U oktobru je šef diplomatije Bahreina Khalid bin Ahmed Al Khalifa naveo kako se planira da sigurnosni savez Zaljeva, gdje bi trebao učestvovati i Egipat, bude formiran naredne godine.

On je istakao kako će MESA (Middle East Strategic Alliance, Bliskoistočna strateška alijansa) – inicijativa za koju se zalaže predsjednik SAD-a Donald Trump protiv Irana – pomoći da Zaljev ostane „stub stabilnosti“.

U Bijeloj kući MESA-u nazivaju „arapskim NATO-om“.

Izvor: Al Jazeera i agencije