Kushner: Mirovni prijedlog za Bliski istok dobra polazna tačka

Vrata za palestinsko rukovodstvo su uvijek otvorena, poručio je Jared Kushner (EPA)

Savjetnik američkog predsjednika Jared Kushner, glavni američki dužnosnik za izraelsko-palestinske mirovne napore, izjavio je da će mirovni prijedlog za Bliski istok na kojem radi biti dobra polazna tačka za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Kushner, koji je i zet američkog predsjednika Donalda Trumpa, već dvije godine radi na mirovnom planu, a očekuje se da će objaviti svoje prijedloge u junu nakon ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

“Sastavljamo rješenje za koje vjerujemo da je dobra polazna tačka za politička pitanja, a zatim i nacrt onoga što se može učiniti kako bi se tim ljudima pomoglo da počnu bolje živjeti”, rekao je Kushner Institutu za blisko-istočnu politiku u Washingtonu.

“Dobio sam zadatak pokušati pronaći rješenje za obje strane, pa ću predložiti okvir za koji mislim da je realan i da će se moći provesti”, rekao je Kushner.

Prijedlog, koji je u proteklih 18 mjeseci bio odgađan zbog niza razloga, ima dvije glavne komponente – politički dio koji se bavi ključnim pitanjima, kao što je status Jerusalema, i ekonomski dio koji ima za cilj pomoći Palestincima da ojačaju svoju ekonomiju.

Kushner, koji je radio na planu s američkim izaslanikom za Bliski istok Jasonom Greenblattom, kaže kako prijedlog nije pokušaj nametanja američke volje regiji. Nije rekao predviđa li taj prijedlog rješenje s dvije države, što je bio cilj prošlih mirovnih napora.

Naselja na Zapadnoj obali

Palestinci su izrazili skepticizam u vezi napora Trumpovog zeta, a arapski dužnosnici i analitičari vjeruju da će plan biti izrazito proizraelski budući da je Trumpova administracija zauzela čvrst stav prema Palestincima, ukidajući im pomoć i zatvarajući Ured PLO-a u Washingtonu.

Greenblatt je rekao kako američki pregovarači očekuju da će i Izraelci i Palestinci biti kritični prema nekim dijelovima plana.

Na pitanje o obećanju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, Kushner je rekao da će se o tome razgovarati nakon formiranja nove izraelske vlade. Netanyahu je zadužen za formiranje nove vlade nakon pobjede na izborima održanim 9. aprila.

“Nadam se da će obje strane razmisliti o prijedlogu prije nego što poduzmu bilo kakve jednostrane korake”, kazao je Kushner dodajući kako nije s Netanyahuom razgovarao o problemu aneksije jevrejskih naselja.

Izvor: Agencije