Kushner i Erdogan o izraelsko-palestinskim naporima

Tokom susreta u Ankari bilo je i govora o unaprijeđenju ekonomske situacije i saradnje u regiji (EPA)

Savjetnik Bijele kuće Jared Kushner razgovarao je u srijedu u Ankari sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o svojim izraelsko-palestinskim mirovnim naporima te o poboljšanju američko-turske saradnje i načinima poboljšanja ekonomskih uvjeta u regiji, prenijele su agencije u četvrtak.

Kushner, odgovoran za američku izraelsko-palestinsku politiku, rekao je kako će mirovni plan rješavati pitanja o konačnom statusu izraelsko-palestinskog sukoba, uključujući granice.

Bijela kuća je rekla kako je na sastanku s Erdoganom osim Kushnera bio i posebni predstavnik za međunarodne pregovore Jason Greenblatt i američki posebni predstavnik za Iran Brian Hook.

„Razgovarali su o poboljšanju saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Turske i naporima Trumpove administracije da se olakša mir između Izraelaca i Palestinaca“, objavila je Bijela kuća.

„Osim toga, razgovarali su o načinima na koje poboljšati stanje u cijeloj regiji privrednim ulaganjima.“

Najglasniji kritičar

Erdogan je jedan od najglasnijih kritičara podrške koju američki predsjednik Donald Trump iskazuje za Izrael.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak na Sky News Arabia tokom posjete zaljevskim državama američkim saveznicama Kushner nije posebno spomenuo palestinsku državu, čije je stvaranje bio ključni cilj američkih mirovnih napora dva desetljeća.

Međutim, on je rekao kako će dugo očekivani mirovni prijedlog biti izgrađen na „mnogim prijedlozima iz prošlosti“, uključujući i dogovore u Oslu 1990-tih koji osiguravaju osnivanje palestinske državnosti i koji će zahtijevati ustupke na objema stranama.

Američki zvaničnici rekli su kako će se Kushner, Trumpov zet, fokusirati na gospodarsku komponentu plana tokom sedmodnevne posjete regiji.

Izvor: Agencije