Kurz za zabranu nikaba u Austriji

Kurz se založio i za uvođenje društveno korisnog rada za izbjeglice (Reuters)

Šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz izjasnio se danas za uvođenje zabrane nošenja nikaba u Austriji, kao i uvođenje društveno korisnog rada za izbjeglice.

Kurz je, u izjavi novinarima, također istaknuo da treba uvesti takozvane “poslove za jedan euro” za izbjeglice, smanjiti pomoć, ali istovremeno uvesti i zabranu nošenja nikaba.

Kad je zabrana nikaba u pitanju, Kurz ga “ne smatra vjerskim simbolom, već simbolom paralelnog društva”.

Sve te mjere Kurz želi unijeti u novi zakon o integraciji koji bi, kako je najavio, trebao biti gotov u narednih pola godine.

‘Da ne dođu na glupe ideje’

“Što se društveno korisnog rada tiče, on bi trebao obuhvaćati poslove kao što su održavanje javnih površina, pomoć tražiteljima azila, kao i rad u socijalnim ustanovama”, objasnio je Kurz.

Po njegovim riječima, za posredovanje u dobivanju takvih poslova bit će nadležan Servis za zapošljavanje (AMS).

“Najprije će poslovi biti nuđeni u državnim službama, a kasnije bi to moglo biti prošireno na nevladine organizacije. Tko nije spreman prihvatiti društveno korisne poslove, bit će suočen sa smanjenjem socijalnih usliga”, najavio je Kurz.

Istaknuo je i kako je vrlo važno da se izbjeglice zaposle, te dodao kako onaj “tko cijeli dan sjedi kod kuće ili u parku može doći na glupe ideje”.

Izvor: Agencije