Oglasi

Kurz za obnavljanje mirovnih pregovora o Siriji

Austrijski kancelar je istakao da se ovaj konflikt ne može riješiti vojnim putem.
Dalja eskalacija rata, ili čak direktna vojna konfrontacija SAD-a i Rusije, moraju biti spriječeni, kaže Sebastian KurzEPA - Arhiva

Austrijski kancelar Sebastian Kurz želi nastavak mirovnih pregovora o Siriji, koji su 2015. godine počeli u Beču, dodajući da rješenje za taj sukob nije moguće naći vojnim sredstvima.

"Nakon šokantne upotrebe hemijskog naoružanja 7. aprila i nedavne zapadne vojne intervencije u Siriji, vrijeme je da se vratimo razumu i podstaknemo diplomatski mirovni proces", istakao je on u saopćenju dostavljenom agenciji APA.

Sirijsko stanovništvo je s više od 400.000 žrtava i preko pet miliona izbjeglica već previše patilo, naglasio je on.

Protiv vojne intervencije

Kurz je istakao da se ovaj konflikt ne može riješiti vojnim putem.

Apelirao je na sve aktere da se mirovni pregovori "Međunarodne grupe za podršku Sirije" započeti 2015. godine u Beču nastave.

Dalja eskalacija rata, ili čak direktna vojna konfrontacija SAD-a i Rusije, moraju biti spriječeni svim sredstvima, podvukao je Kurz.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.