Kurz uvjerljivo prvi, SPO za manje od jedan posto ispred FPO

Sebastian Kurz, Austrija, OVP
Austrijska narodna stranka pobijedila je parlamentarnim izborima sa 31,52 posto glasova (EPA)

Austrijska narodna stranka Sebastiana Kurza uvjerljivo je pobijedila na parlamentarnim izborima u Austriji sa 31,52 posto glasova, a najveći gubitnik je stranka Zelenih, koja je izgubila status parlamentarne partije, priopćeno je u utorak.

Prema preliminarnim rezultatima, koji uključuju i glasove poslane putem pošte, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije objavilo rano u utorak, OVP je pobjednik izbora dobivši, u odnosu na izbore 2013. godine, čak 7,53 posto glasova više.

Na drugom mjestu je Socijaldemokratska partija Christiana Kerna, koja je, i pored svih afera tijekom predizborne kampanje, osvojila 26,86 posto glasova, gotovo isto kao i na prošlim izborima.

Na trećem mjestu je, s malim zaostatkom, Slobodarska stranka Heinz-Christiana Strachea s 26,04 posto glasova, prenosi Tanjug.

FPO drugi veliki pobjednik

FPO je, nakon OVP-a, drugi veliki pobjednik izbora, jer su u odnosu na prošle izbore povećali broj glasova za 5,53 posto.

U skupštini ostaje Neos, koji osvojio 5,25 posto, 0,29 posto više nego 2013. godine.

Kao novi član, u parlament ulazi lista Petera Pilza, nekadašnjeg visokog dužnosnika Zelenih, koji je, nezadovoljan glasovanjem za postavljanje na listu kandidata, napustio stranku i osnovao svoju listu.

Pilz je, s kampanjom koja se sastojala od samo jedne vrste plakata, bez oglasa u medijima, osvojio 4,37 posto glasova.

Njegova bivša stranka Zeleni više neće biti parlamentarna stranka.

Zeleni, predvođeni Ulrikom Lunacek u predizbornoj utrci, osvojili su samo 3,76 posto glasova, a popis traži četiri posto.

Zeleni su, u odnosu na 2013. godinu izgubili čak 8,66 posto glasova, tako da su podjele uoči početka predizborne kampanje ostavile dubok trag, koji stranku dovode na rub egzistencije.

Konačni rezultati u četvrtak

Konačni rezultati glasovanja bit će objavljeni u četvrtak, budući da pokrajine moraju prebrojati daljnjih 36.000 glasova koji su na dan izbora predani u “tuđem” izbornom okrugu.

Što se tiče odaziva birača, ovi izbori ostat će zapisani kao glasovanje s najvećom izlaznošću u poslijeratnoj Austriji.

Tako je 79,41 posto građana glasovalo, a uz preostale glasove izlaznost će iznositi 80 posto.

S 80 posto izlaznost je rekordna i najveća od 22 parlamentarnih izbora održanih od 1945. godine.

Ovi izbori doveli su do četvrte promjene vlasti u Austriji nakon Drugog svjetskog rata, budući da je OVP zauzeo prvu poziciju na političkoj sceni.

Izvor: Agencije