Oglasi

Kurz uvjeren u koalicijski sporazum sa Zelenima

Obje su strane potvrdile da među njima i dalje postoje velike razlike, no Zeleni napominju da se njima ne žuri.
Želim dogovoriti vladu do početka januara, rekao je Sebastian KurzEPA

Čelnik austrijske Narodne stranke Sebastian Kurz je uvjeren u postizanje koalicijskog sporazuma s lijevo orijentiranim Zelenima u januaru, više od tri mjeseca nakon izbora na kojima je njegova stranka osvojila najviše glasova, premda nije dobila većinu, prenosi Reuters.

Narodna stranka Austrije (OVP) osvojila je 37,5 posto glasova na izborima 29. septembra, što znači da joj je potreban koalicijski partner kako bi imala većinu u Donjem domu Parlamenta, prenosi Hina.

Reuters podsjeća da razgovori s predstavnicima Zelenih za sada traju duže nego što su trajali pregovori pri osnivanju posljednje Kurzove koalicije s krajnje desno orijentiranom Slobodarskom strankom Austrije (FPO) 2017. godine.

Obje su strane potvrdile da među njima i dalje postoje velike razlike, no Zeleni tvrde da se njima ne žuri.

"Želim to učiniti do početka januara", rekao je Kurz za Kronen Zeitung.

Prilagođavanje poreske politike

Drugi list, Kurier, koji je dio iste medijske grupe, piše da je Kurz najavio osnivanje vlade u januaru.

List prenosi da će konačan dogovor o koaliciji biti predstavljen javnosti najkasnije između 7. i 11. januara, dok Kronen Zeitung piše da će, ako sve bude išlo po planu, nova vlada položiti zakletvu do sredine janura.

Oba lista kao izvor navode Kurza.

Jedan od prioriteta Zelenih je prilagođavanje poreza, kako bi se poreznom politikom što bolje reflektirao štetan utjecaj određenih roba na okoliš.

Kurier piše da se stranke slažu u tomu da javni prevoz bude jeftiniji, a da se veći dio novca utroši na obnovu i proširenje željezničke mreže, u zemlji u kojoj je javni prevoz već relativno efikasan i jeftin.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.