Kurz u Beogradu i Prištini pokušava oživiti dijalog

'Austrija neće blokirati sporazumni dogovor dvije države', obećao je Kurz (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz dolazi u posjet Beogradu, a potom i Prištini, gdje će s najvišim predstavnicima vlasti razgovarati o nastavku pregovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i procesu europskih integracija, te bilateralnim odnosima.

Agencija Beta javlja da će se Kurz u ponedjeljak u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Dan kasnije predviđeni su sastanci s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Ramushem Haradinajem u Prištini.

Prema najavama iz Beča, kancelar Kurz želi tim posjetom “dati jasan znak podrške za države zapadnog Balkana u procesu njihova približavanja Europskoj uniji”.

Austrijska podrška

Kurz je, prema agenciji APA, rekao kako želi ohrabriti “daljnji napredak u dijalogu Beograda i Prištine”, što smatra osnovnim uvjetom za njihovo članstvo u EU-u.

“EU će biti kompletna tek kada i države zapadnog Balkana postanu njezinim članicama”, rekao je Kurz.

Austriji mediji podsjećaju kako je dijalog Beograda i Kosova zamrznut najmanje dva mjeseca.

Prije Kurza Van der Bellen, poslije njega i Sobotka

Navode i kako su ljetos Vučić i Thaci nagovijestili mogućnost dogovora o korekciji granica kako bi bio riješen dugogodišnji spor. Prema rješenju spora, dodaju, “Austrija je zauzela pragmatičan stav i naglasila da neće blokirati sporazumni dogovor dviju država”.

Austrija u drugoj polovici 2018. predsjeda Europskom unijom, a posjeta Kurza drugi je dolazak jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom razdoblju.

Nedavno je i austrijski predsjednik Alexander van der Bellen posjetio Beograd, a uskoro će u Srbiju doći i predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka.

Izvor: Agencije