Oglasi

Kurz: Stabilnost Evrope ovisi o zapadnom Balkanu

Austrijski kancelar je ponovio da će Evropska unija biti kompletna tek kada zemlje zapadnog Balkana postanu punopravne članice.
Sebastian Kurz, Zapadni BalkanAustrijski kancelar obećao je zemljama zapadnog Balkana punu podršku na putu prema Evropskoj unijiAnadolija

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ukazao je u ponedjeljak, na sastanku čelnika zemalja zapadnog Balkana u Beču, na potrebu približavanja zemalja ovog dijela Europe, istaknuvši kako Europska unija neće biti kompletna sve dok i zemlje regije ne uđu u njezino članstvo.

"Unija će biti kompletna tek kada zemlje zapadnog Balkana postanu punopravne članice. To je razlog zašto podržavamo napore zemalja kandidata i zbog čega smo ovu temu učinili jednom od središnjih tema našeg predsjedanja EU-om", rekao je on nakon razgovora s premijerima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Austrijski kancelar obećao je pritom zemljama zapadnog Balkana punu podršku na putu prema EU.

"Austrija je jak partner zemalja zapadnog Balkana. Mi smo gospodarski, politički, kulturno, ljudski tijesno povezani", kazao je Kurz, kako prenosi Hina.

On je pojasnio kako je razgovor u Beču bio usredotočen na pitanja reformi, ali i sigurnosti na Balkanu.

Optužbe Ane Brnabić na račun Kosova

"Danas smo imali priliku usmjeriti se na tri važne teme - put regije u EU, regionalnu suradnju i rješenje bilateralnih sukoba. Mi smo svjesni da stabilnost u Europi ovisi i o stabilnosti i sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu", rekao je Kurz.

Na sastanku je posebice istaknuta potreba bolje regionalne suradnje i prevladavanja međusobnih tenzija.

"Regionalna gospodarska suradnja je važan korak u približavanju EU", rekao je povjerenik Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji je također nazočio sastanku u Beču, osobito ukazavši na potrebu povećanja obujma gospodarske suradnje.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić iznijela je nakon sastanka optužbe na račun Kosova, koje je nedavno uvelo carine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, viđali smo i bolja vremena u regionalnoj saradnji", kazala je ona, ponovivši poziciju svoje zemlje da uvođenje carina predstavlja kršenje Sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini, koji se primjenjuje u odnosima između tih zemalja.

Premijer Kosova Ramus Haradinaj carine je opravdao "nepovoljnim tretmanom" koji susjedne Srbija i Bosna i Hercegovina prakticiraju prema Kosovu, bojkotirajući uvoz sa Kosova.

"Već godinama nemamo ravnopravan tretman kod naših dvaju susjeda", ustvrdio je Haradinaj.

Prioritet dijalog Srbije i Kosova

Premijer Kosova je tom prilikom istaknuo potrebu ukidanja viznog sustava za građane Kosova.

Austrijski kancalar je prije nekoliko dana izrazio skepsu oko ukidanja viza te naglasio kako apsolutni prioritet u ovom trenutku mora imati nastavak dijaloga između Srbije i Kosova.

Brnabić je rekla kako Srbija do kraja austrijskog predsjedništva očekuje otvaranje još nekoliko pregovaračkih poglavlja.

Predsjedacajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izrazio je nadu da će njegova zemlja uskoro dobiti status kandidata za prijem u EU.

Sudionici sastanka zemalja zapadnog Balkana sudjeluju i u radu Bečkog gospodarskog foruma, koji se također održava u sklopu austrijskog predsjedanja EU-om.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.