Oglasi

Kurz pozvao premijere zapadnog Balkana 19. novembra u Beč

Sastanku će prisustvovati premijeri Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Austrijski kancelar je nedavno boravio u Beogradu i Prištini, gdje je pozvao na nastavak dijalogaEPA

Austrijski kancelar Sebastian Kurz pozvao je premijere zapadnog Balkana na radni razgovor u ponedjeljak, 19. novembra.

Razgovorima će prisustvovati premijeri Albanije, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Srbije i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Također sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn te komesarka za digitalnu privredu i društvo Mariya Gabriel.

Detalji sastanka nisu navedeni u saopćenju.

Nastaviti dijalog Srbije i Kosova

Austrijski kancelar, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, boravio je nedavno u Beogradu i Prištini, gdje je pozvao na nastavak dijaloga Srbije i Kosova i poručio da bez dogovora nema ulaska u EU.

Pored toga, on je ukazao da je stav Austrije, ali i većine u EU, da se moraju podržati sva rješenja koja proisteknu iz dijaloga.

Kurz je ranije kazao da će EU biti kompletna tek kada države zapadnog Balkana budu članice Unije.

Naveo je da EU ima jasnu viziju mira i blagostanja na Starom kontinentu.

"Stabilnost i sigurnost dugoročno za regiju i EU mogu biti osigurani samo ako ova regija bude dio EU-a", kazao je Kurz i dodao da to nisu snovi, "već da smo na dobrom putu".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.