Oglasi

Kurz ponovio 'ne' prijemu djece izbjeglica iz kampa Moria

Austrijski kancelar kaže da 17 od 27 država Evropske unije ne želi učestvovati u prijemu izbjeglica iz kampa u Grčkoj.
Protiv prijema djece iz Morije izjasnila se Slobodarska partija AustrijeEPA

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ponovio je protivljenje prijemu djece izbjeglica iz grčkog kampa Moria koji je izgorio.

"Austrija neće primiti djecu iz izgorjelog kampa Moria", rekao je on u austrijskom Parlamentu.

Austrija se, kako je podsjetio, nalazi na trećem mjestu u Evropi po prijemu izbjeglica i učinila je ukupno više nego druge zemlje.

Također je ukazao da 17 od 27 država Evropske unije ne želi učestvovati u prijemu izbjeglica sa Morije koje pomovira Nemačka, a među njima su i Švedska ili Španija, zemlje gdje su na vlasti socijaldemokrate.

'Humanost i solidarnost'

Kazao je da, u osnovi, podržava evropski put u vezi migracije i izbjeglica, ali je protiv politike koja "mami" ljude u Evropu uz lažna obećanja, a od čega profitiraju samo krijumčari.

Kurz je time reagirao na zahtjev zastupnika NEOS-a, koji su apelirali na humanost i solidarnost, kojem su se priključili Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Zeleni.

Protiv prijema djece iz Morije izjasnila se Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je upozorila na negativne efekte tog čina te zatražila efektivnu zaštitu vanjske granice EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.