Kurz: Podržavamo svaki dogovor Beograda i Prištine

Kurz: 'Mi ćemo, zajedno s Mađarskom i drugim članicama EU-a kojima je stalo do Zapadnog Balkana, podržati države regije' (EPA)

Austrija će podržati sva rješenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granice, rekao je u intervjuu za agenciju Tanjug čelnik Narodne stranke Austrije (OVP) i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Naš stav je jasan: podržavamo sve ono o čemu se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rješenju koje bi donijelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom riješe u dijalogu”, objasnio je i naglasio kako je važno da se dijalog Srbije i Kosova ponovo pokrene i da se sva otvorena pitanja riješe za pregovaračkim stolom.

“Potrebna je nova dinamika, jer je rješenje u okviru dijaloga preduvjet za kasniji pristup Evropskoj uniji.”

Na pitanje ima li EU uopće snage riješiti kosovsko pitanje i utjecaja na Prištinu, koja nije reagirala na apele iz Brisela da ukine takse, Kurz je rekao da Unija ima raznolike mogućnosti djelovanja i to čini stalno, ali i da je na kraju “neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom”.

Stabilnost Zapadnog Balkana

Pozdravio je i imenovanje specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Balkan, izrazivši nadu da će on moći doprinijeti pronalaženju rješenja spora Srbije i Kosova, u saradnji s EU-om.

“Prilikom moje posjete Bijeloj kući u februaru mogao sam o tome i našim zajedničkim naporima razgovarati s predsjednikom Donaldom Trumpom. U vezi s tim pitanjem SAD je već dugo angažiran zajedno s EU-om, što je veoma važno, jer samo zajedno možemo više postići. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći doprinijeti pronalaženju rješenja. Uvjeren sam da će EU s njim tijesno sarađivati”, rekao je austrijski kancelar.

Kad je riječ o putu Srbije u EU, a i imenovanju kandidata Mađarske novim evropskim komesarom za proširenje, Kurz kaže da Beč ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom i da je stabilnost u regiji u neposrednom susjedstvu “i u našem interesu”.

“Zato se zalažem za jasnu pristupnu perspektivu za sve države zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u pristupnim pregovorima s Unijom i primjeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora u tome su već napravile važan napredak i nadam se da će to nastaviti i u budućnosti. Mi ćemo, zajedno s Mađarskom i drugim članicama EU-a kojima je stalo do Zapadnog Balkana, podržati države regije.”

Izvor: Agencije