Kurz otpušta ministra unutrašnjih poslova zbog video-skandala

Smatra se da Herbert Kickl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video-snimku (EPA)

Austrijski konzervativni kancelar Sebastian Kurz objavio je danas da otpušta spornog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), nakon objavljivanja kompromitijućeg videa za tu stranku.

Iz Slobodarske stranke ranije danas su najavili da će svi ministri te stranke napustiti Vladu Austrije ako bude smijenjen ministar unutrašnjih poslova.

“U saglasnosti sa predsjednikom Republike, predložio sam smjenu ministra unutrašnjih poslova“, rekao je Kurz na konferenciji za novinare tri dana nakon objave video-snimka u kojem se vidi šef stranke FPO Heinz-Christian Strache i još jedan član stranke kako nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru. 

Kurz je rekao da je smjena ministra unutrašnjih poslova potrebno da bi se imala „totalna transparentnost“ u tom slučaju, prenosi agencija Beta.

Smatra se da Kickl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video-snimku. 

Austrijski kancelar je rekao da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zaprijetila, što se desilo nedugo poslije toga. 

Kickl prijeti zahtjevom o nepovjerenju

On je rekao da će upražnjena mjesta u Vladi Austrije biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sljedećih izbora koji se očekuju u narednih nekoliko mjeseci. 

U odgovoru na ovaj potez, Kickl je zaprijetio da će podnijeti zahtjev da se Kurzu izglasa nepovjerenje u Parlamentu. 

On je rekao i da nema razumijevanje za argumente Kurza za njegovo razrješenje, piše Tanjug. 

Slobodarska stranka potresena je objavom video-snimka prošlog petka koji pokazuje njihovog vođu Strachea kako nudi potencijalnom ruskom bogatašu državne ugovore u zamjenu za podršku. 

Strache je podnio ostavke na funkcije potpredsjednika Vlade Austrije i lidera FPO-a nakon objave snimka.

Nakon te smjene, Kurz je najavio prijevremene parlamentarne izbore, koji bi trebalo da budu organizovani u septembru.

Izvor: Agencije