Kurz ne odbacuje saradnju sa krajnjom desnicom

Kurz priprema kampanju za parlamentarne izbore krajem septembra, nakon što mu je vlada pala zbog korupcijskog skandala koalicijskog partnera (EPA)

Čelnik austrijskih konzervativaca Sebastian Kurz ne odbacuje ponovno koaliranje s krajnjom desnicom ako ponovno postane kancelar, no najavio je kako neće ponovno dopustiti da ta opcija kontrolira ministarstvo unutarnjih poslova, javlja dpa. 

Kurz priprema kampanju za parlamentarne izbore 29. rujna, nakon što mu je vlada pala u svibnju zbog korupcijskog skandala potpredsjednika vlade Heinza-Christiana Strachea iz Slobodarske stranke (FPOe), njegovog koalicijskog partnera.

Strache je podnio ostavku nakon što su mediji objavili tajnu snimku s večere 2017. godine na Ibizi, gdje je upoznao ženu koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha. Na snimci joj nudi prednost pri dodjeli državnih ugovora.

Kurz je dan nakon njegove ostavke raspustio vladajuću koaliciju. 

Kurz vodi u anketama

“Ne odbacujem nijednu varijantu koalicije s bilo kojom strankom”, kazao je Kurz za televiziju OeRF. 

No bivši kancelar, koji uvjerljivo vodi u anketama, istaknuo je kako ministarstvo unutarnjih poslova više ne može ići Slobodarskoj stranci te je dodao kako planira da ono bude pod kontrolom njegove stranke. 

Kurzova najava mogla bi otežati novu koaliciju tih stranaka jer se FPOe ponosio time što kontrolira ministarstvo zaduženo za sigurnosna pitanja i migracije. 

Izvor: Agencije