Kurz: Južne države ‘rado uzimaju naš novac’

Konzervativci Sebastiana Kurza vladaju u koaliciji s krajnjom desnicom (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u četvrtak da države Evropske unije koje su primile značajan broj migranata i imaju velike dugove “rado primaju naš novac”, promovirajući time svoj plan da EU kažnjava države koje su problematične po tim pitanjima.

On je predložio pregovore o novom sporazumu o EU koji bi zamijenio onaj iz Lisabona, za koji smatra da više nije prilagođen trenutnoj situaciji.

Austrijski konzervativni čelnik bi uveo mjere poput kazni za članice koje ne registriraju propisno migrante ili uvećavaju svoj javni dug, što se vjerovatno odnosi na Italiju i Grčku.

Austrija se ranije sukobila s obje države po tim pitanjima.

Meta kritika sjevernih država

Kurz je najavio da će svoj prijedlog iznijeti na samitu evropskih čelnika kasnije u četvrtak u rumunskom Sibiuu, iako se čini da ne postoji volja za izmjenom temeljnog evropskog ugovora, za što bi bila potrebna saglasnost svih članica EU-a, ratifikacija u nacionalnim parlamentima, a u nekim državama i referendumi.

Upitan na austrijskoj televiziji ORF o svojim prijedlozima o migraciji i dugu, Kurz je rekao kako “govori o državama koje rado primaju naš novac i u potpunosti su spremne zarađivati” na migracijama.

Iako nije otkrio na koga misli, njegovi komentari jasno su usmjereni prema južnim članicama EU-a, koje su često meta kritika sjevernih država, poput Njemačke, zbog svojih loših ekonomskih pokazatelja.

Austrija je ove godine bila među vodećim kritičarima italijanskog budžeta zbog kojeg se Vlada u Rimu sukobila s Briselom.

Kurzovi konzervativci vladaju u koaliciji s krajnjom desnicom, s kojima su kao prioritet odredili smanjivanje državnog duga.

Mnogi ekonomisti i neki političari u južnoj Evropi odgovaraju kako bogatiji sjever ima odgovornost redistribucije više sredstava prema jugu, što je anatema posebno u njemačkoj politici predanoj fiskalnoj odgovornosti.

Reforma evropskog ugovora

Kurz je kazao kako njegov prijedlog reforme evropskog ugovora, što uključuje i smanjivanje broja evropskih komesara i zatvaranje sjedišta Evropskog parlamenta u Strazburu, čemu se Francuska žestoko opire, ima podršku kod nekih njegovih kolega.

“Mnogi, posebno mlađi čelnici vlada, znaju da moramo mijenjati EU ukoliko je želimo održati”, rekao je Kurz.

“Razni premijeri među liberalima, ali i u Evropskoj narodnoj partiji – EPP imaju pogled sličan mom”, zaključio je austrijski kancelar.

Izvor: Agencije