Kurz i Conte: Veća ulaganja u Afriku, manje migranata

Sebastian Kurz kazao da je Austrija vrlo zadovoljna time kako je Italija smanjila priljev migranata (EPA)

Premijeri Austrije i Italije, Sebastian Kurz i Giuseppe Conte, kazali su da je potrebno dodatno osnažiti evropske granice, a priljev migranata smanjiti ulaganjima u afričke zemlje.

Na junskom evropskom samitu “govorilo se o snaženju vanjskih granica, saradnji s afričkim zemljama, kako potkopati poslovni model krijumčara ljudi”, a na neformalnom skupu u Salzburgu u srijedu želi se nastaviti u tom smjeru, iako se neće donijeti odluke, rekao je Kurz na konferenciji za novinare s Conteom.

Dodao je da je “Austrija vrlo zadovoljna time kako je Italija smanjila priljev migranata”, no da je sada potrebno naći evropsko rješenje i još smanjiti priljev.

“Nadamo se poboljšati Frontex i osnažiti mu mandat”, kazao je austrijski premijer.

‘Evropski odgovor’ na migracije

“Treba što prije ponovno razmotriti operativne protokole evropskih misija poput Sophie i Frontexa” i ažurirati ih u skladu sa zaključcima Evropskog vijeća prošlog juna, rekao je Kurz.

Evropska unija treba veća ulaganja u sjevernu Afriku, “jer su neuporedivo manja u odnosu na ona u Turskoj”, kazao je Conte.

Dodao je kako “ima mnogo zemalja s kojima se treba osnažiti saradnja, tranzitnih i onih iz koje migranti dolaze, kako bi se bolje zaštitila prava migranata”.

“Iznio sam hitnu potrebu naše zemlje da se pokrenu veća ulaganja u sjevernu Afriku”, rekao je italijanski premijer.

Conte je istakao da je, kako bi se izbjegao novi slučaj broda “Diciotti”, kojem nije dopušteno iskrcavanje migranata u italijanskoj luci dok ih druge zemlje EU-a ne pristanu primiti, “potreban evropski odgovor” na migracije.

Izvor: Agencije