Kurz: Evropska unija nije kompletna bez zapadnog Balkana

Interes Evropske unije je da ova regija postane dio Unije, naglasio je Sebastian Kurz (EPA)

Evropska unija bit će kompletna tek kada države zapadnog Balkana budu članice Unije, poručio je u četvrtak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

On je, na konferencija o ekonomiji “Montenegro 2018”, koja se održava u Budvi, istakao da integracija funkcionira jedino uz saradnju u politici i ekonomiji.

Naveo je da EU ima jasnu vizuju mira i blagostanja na ovom kontinentu.

“Stabilnost i sigurnost dugoročno za regiju i EU mogu biti osigurani samo ako ova regija bude dio EU-a”, rekao je Kurz i dodao da to nisu snovi, “već da smo na dobrom putu”, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ističe da je migrantska kriza pokazala da je regija odlučujuća za čitavu EU.

‘Perspektiva regije bolja nego ikad’

“Interes EU-a je da ova regija postane dio EU-a”, naglasio je Kurz i dodao da se ušlo u novu dinamiku u proširenja.

“EU perspektiva zapadnog Balkan izgleda bolje nego ikad”, kazao je Kurz, navodeći da Crna Gora i Srbija ostvaruju dobar napredak.

Kurz je rekao da su države regije na dobrom putu ka EU i da obje strane moraju dati doprinos.

Austrijski kancelar je dodao da su na zapadnom Balkanu odlučujuće reforme koje provode države.

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović je na skupu rekao da Austrija bolje od drugih država EU poznaje prilike na zapadnom Balkanu.

“Evropi su potrebni oni koji u nju vjeruju, a građani zapadnog Balkana vjeruju u EU”, istakao je Ðukanović.

On je naveo da mnoge izazove u regiji “moramo rješavati sami” te da Crna Gora ostaje potpuno posvećena regionalnoj saradnji.

‘Nove forme integracije’

U međuvremenu je mađarski minstar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao da se ta zemlja zalaže za radikalno ubrzavanje eurointegracija zemalja zapadnog Balkana.

On je rekao da treba otvoriti sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom i ukazao na slab napredak u pregovorima EU-a i Albanije.

“Proširenje EU-a ka zapadnom Balkanu je sigurnosno pitanje Evrope”, poručio je Szijjarto na okruglom stolu, organiziranom na marginama Sigurnosnog foruma u Varšavi, prenijela je mađarska agencija MTI.

“Neriješene historijske tenzije među narodima regije mogu biti riješene samo kroz novi pristup, kao što su nove forme integracija”, istakao je Szijjarto.

Izvor: Agencije