Kurz: Brodove s migrantima ne puštati u Evropu

Sebastian Kurz se izjasnio da se brodovima koji dolaze iz Afrike ne dozvoli usidrenje u Evropskoj uniji (EPA)

U trenutku kada se Malta i Italija spore oko prihvata izbjeglica spašenih sa mora, austrijski kancelar Sebastian Kurz apelira da se ne dozvoli da brodovi s migrantima dospiju u Evropu.

Dok je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zaprijetio da će migrante direktno vratiti u Libiju, ako ih druge zemlje članice Evropske unije ne žele prihvatiti, Kurz se izjasnio da se brodovima koji dolaze iz Afrike ne dozvoli usidrenje u zemljama članice EU-a.

Trenutno čeka jedan brod sa 177 spašenih izbjeglica da dobije dozvolu da uđe u jednu luku.

Italija odbija prihvatiti brod “Dichioti” italijanske obalske straže, ukazujući da su migranti spašeni iz dijela Mediterana za koji je nadležna Malta.

Malta saglasna s kancelarom

Kurz je, nakon telefonskog razgovora s malteškim premijerom Josephom Muscatom, prenio da postoji saglasnost da se brodovima s izbjeglicama ne omogući da dospiju do Evrope.

“Ti brodovi trebaju biti zaustavljeni već na vanjskoj granici EU-a i migranti vraćeni u zemlju porijekla ili sigurnu treću državu na afričkom kopnu”, zatražio je on.

Kurz je kazao da s malteškim kolegom zastupa isti stav da ne može svaki brod uploviti u EU.

I druge zemlje članice EU-a, prema njegovim riječima, ne bi trebale dopustiti da brodovi sa sjevera Afrike uplove u Evropu.

Izvor: Agencije