Kurz: Brisel nije dao nijedan dobar prijedlog

Sebastian Kurz: Moramo učiniti sve da nas ta oluja ne pogodi tako snažno kao Italiju (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je Evropsku uniju zbog načina borbe protiv korona virusa, uz ocjenu da iz Brisela nije bilo nijednog dobrog prijedloga za suočavanjem s ovim problemom.

“Da je iz Brisela došao i jedan dobar prijedlog, odmah bismo ga prihvatili. Umjesto toga, Evropska unija je kritizirala Austriju zbog zatvaranja granica. Prijedloge kao ‘molim vas, držite granice otvorene’ u ovakvom vremenu ne mogu smatrati ozbiljnim”, istakao je on za austrijsku državnu televiziju ORF te dodao kako je najvažnije da se zaštiti vlastito stanovništvo.

Upitan za Mađarsku, gdje je premijer Viktor Orban kriznim zakonom razvlastio Parlament, Kurz je rekao da neće trenutno nikoga kritizirati, prenosi Tanjug.

“Nemam, iskreno rečeno, vremena da se bavim Mađarskom. Imam sasvim druge brige u ovom trenutku. U Austriji svakako ne postoji plan da se uskrati demokratija”, poručio je on.

Još nema alternativnih mjera

Za dalje mere koje je saopćila Vlada austrijski kancelar je kazao da bi rado ponudio alternativu, ali je nema.

Kancelar, za sada, ne vidi konkretne signale koji bi dopustili labavljenje ograničenja.

“Istina je da su teška vremena tek pred nama. Trenutno moramo učiniti sve da nas ta oluja ne pogodi tako snažno kao Italiju”, kazao je on, dodajući da ne negira da mjere deluju, ali i ističe da je potrebno još više napora.

U Austriji je, prema posljednjim podacima, 9.618 oboljelih od korona virusa, od kojih je 108 preminulo.

Izvor: Agencije