Kurz: Austrija ne prihvata nužnost nošenja marame

Kurz: 'Kao ministar za integracije, otvoreno kažem da ne prihvatamo navodnu nužnost nošenja marame' (EPA)

Ministar za integracije i vanjske poslove Austrije Sebastian Kurz izjavio je u ponedjeljak kako odbacuje vjersku odredbu koja se odnosi na pokrivanje punoljetnih muslimanki.

“Kao ministar za integracije, otvoreno kažem da ne prihvatamo navodnu nužnost nošenja marame. Otvoreno želim pitati Islamsku zajednicu Austrije: kako to da se ovakva preporuka nalazi na vašem sajtu i stojite li iza toga?”, rekao je on za austrijske medije.

Pojedini zvaničnici Vlade Austrije kritizirali su preporuku islamskih čelnika u Austriji da stupanjem u pubertet muslimanke moraju nositi marame.

Na sajtu Islamske zajednice Austrije nalazi se tekst fetve (vjerska pravna odluka) u vezi s nošenjem marame odraslih muslimanki.

Glasnogovornica Socijaldemokratske partije Austrije Maria Duzdar izjavila je kako je neprihvatljivo da na takav način ograničavaju slobodu žene.

‘Ni mi se ne miješamo u politička pitanja’

“Ovakav stav je napad na slobodu žene i pravo izbora. Odbacujem ovakvo nešto. Neprihvatljivo je da se ograničavaju slobode žena i djevojaka, kao i to da muškarci odlučuju kako će one živjeti i oblačiti se”, rekla je Duzdar.

Predsjednik Islamske zajednice Austrije Ibrahim Olgun za Anadoliju je istakao da su austrijski mediji pogrešno protumačili cijeli slučaj, dodajući kako su zloupotrijebili odgovor na pitanje o tome kakvo mjesto zauzima marama u islamu.

“Naša je dužnost ovdje da informiramo muslimane o vjerskim pitanjima i izdajemo fetve. Naša ustanova nudi odgovore na pitanja o vjerskim temama. Drugi nemaju pravo intervenirati kad je riječ o tome. U suprotnom slučaju ne bi se moglo govoriti o slobodi religije u Austriji”, rekao je Olgun.

Apelirao je na medije i političke zvaničnike u Austriji da se ne miješaju u, kako je kazao, sam sadržaj vjerskih uvjerenja, kao što se, kako je dodao, ni vjerski zvaničnici ne miješaju u politička pitanja.

Vlada Austrije zabranila je nošenje zara, koji u potpunosti pokriva lice ženama, u sudnicama, školama i drugim “javnim mjestima”, a ove godine zabranila je i policajkama, sutkinjama i javnim tužiteljicama da pokrivaju glavu maramom.

Izvor: Agencije