Kurz: Ako probiju granicu Grčke, migranti će biti zaustavljeni na Zapadnom Balkanu

Kurz: Grčka vlada odlučna u odbrani vanjske granice EU-a (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poručio je da postoji trostruka sigurnosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na Zapadnom Balkanu.

“Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani vanjske granice EU-a. Mi smo u tijesnom kontaktu sa prijateljima na Zapadnom Balkanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način sprečavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine”, rekao je Kurz u intervjuu bečkom dnevniku Kronen cajtung, prenosi Tanjug.

Ocijenio je da će, ako EU dozvoli izbjeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milioni krenuti na put.

Bez prava na azil

Najvažnije je sada, prema riječima austrijskog kancelara, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti „ucjene od strane predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana“.

Kurz tvrdi da aktuelna situacija nije slučajnost, već svjestan, organizovani „napad Turske“.

“Tim ljudima je data lažna nada. I oni su djelimično turskim autobusima prevezeni do granice”, tvrdi Kurz, optužujući da Turska zloupotrebljava patnju tih ljudi.

“Ako turski napad bude uspješan, padne grčka granica, to će značiti dalje kretanje tih ljudi, i to vodi ka kraju Evrope bez unutrašnjih granica”, smatra Kurz.

Apelovao je na Evropljane, koji govore o potrebi zaštite vanjskih granice, da ne pokleknu, kako je rekao, pritiscima Erdogana i pruže podršku Grčkoj jer ona sada čini što su tražili – štiti vanjsku granicu EU-a.

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti, te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj, gdje nisu ugroženi.

Izvor: Agencije