Oglasi

Kurti: Takse ostaju do usaglašavanja stavova s koalicijskim partnerom

Takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi do usaglašavanja stavova s Demokratskim savezom Kosova, kaže premijer Kosova.
Isa MustafaDemokratski savez Kosova zahtijeva ispunjavanje zahtjeva SAD-a za hitno i bezuvjetno ukidanje taksiEPA-EFE/Arhiva

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u petak da će takse od 100 posto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostati na snazi do usuglašavanja stavova s koalicijskim partnerom, Demokratskim savezom Kosova.

"U nedostatku odluke Vlade, na temelju prijedloga koji sam iznio, sve se nastavlja kao i dosad, taksa od 100 posto ostaje na snazi", rekao je on novinarima nakon sastanka posebnog povjerenstva o prevenciji korona virusa u Prištini, prenosi Beta.

Kazao je da bi bilo najbolje da se "situacija ublaži gestom dobre volje", što bi prvo bilo ukidanje taksi na sirovine potrebne proizvođačima.

'Dok nema konsenzusa, stara odluka na snazi'

"Dok god nemamo konsenzus o novoj odluci, stara ostaje na snazi", rekao je.

Kurti se zalaže za postepeno ukidanje taksi, prvo za sirovine, a potom za sve ostale proizvode.

Demokratski savez Kosova, međutim, zahtijeva ispunjavanje zahtjeva SAD-a za hitno i bezuvjetno ukidanje taksi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.