Kurti: Takse neće biti ukinute bez reciprociteta

Kurti tvrdi da njegov stav nije usmjeren protiv SAD-a i Evropske unije (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti u srijedu je ponovio da stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće biti ukinute bez mjera reciprociteta.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova u Prištini rekao je da bi uklanjanje tarifa od 100 posto bez uvođenja mjera reciprociteta bila “ekstremna pozicija”, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije s Kosova.

Kritizirao je predstavnike političkih stranaka koje su u međuvremenu promijenile mišljenje o zamjeni taksi za mjere reciprociteta.

“Oni koji mijenjaju stav trebaju tražiti referendum. Legitimno je da mijenjate stav, ali je jedina mogućnost da se on promijeni referendum i da o tome tražimo mišljenje naroda”, kazao je Kurti.

‘Posjeta Thacija SAD-u debakl’

Specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell pozvao je ranije premijera Kosova da ukine takse, što je gotovo potpuno zaustavilo uvoz robe iz tih zemalja na Kosovo.

Kurti je rekao da njegov stav nije usmjeren protiv SAD-a i Evropske unije nego da se zalaže za transatlantski savez i članstvo Kosova u NATO-u.

Ocijenio je da takse od 100 posto nikad nisu bile prepreka dijalogu između Srbije i Kosova, jer dijaloga odavno nema, dodajući da je sada napravljena situacija da takse jesu prepreka dijalogu.

Nedavnu posjetu predsjednika Kosova Hashima Thacija SAD-u nazvao je debaklom i ocijenio da Kosovu treba novi predsjednik, izražavajući razočaranje da se Thaci u Washingtonu nije susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Izvor: Agencije