Kurti: Srbija nas ne treba gledati kroz vojne dvoglede

'Evropska unija osnovana je kao odgovor na fašizam, ali je sada prestrašena suočena s populistima i fašizmom', rekao je Kurti (EPA)

Ljevičar koji bi neočekivano trebao postati novi premijer Kosova, Albin Kurti, osudio je odluku Evropske unije da zaustavi daljnje proširenje na Balkan, rekavši da je ta odluka pokazala da su zapadnjački čelnici zaboravili lekcije iz dva svjetska rata i da se umjesto toga povlače pred fašizmom i populizmom, prenio je The Guardian.

Dodao je da bi takvo stajalište moglo naštetiti šansi Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koja ga odbija priznati kao nezavisnu zemlju od okončanja rata 1998–1999, s obzirom na to da Beograd ima manje poticaja za djelovanje bez perspektive za članstvo u Evropskoj uniji.

Francuska je izazvala zaprepaštenost u regiji kad je prošle sedmice na samitu EU-a blokirala Sjevernu Makedoniju i Albaniju da počnu pristupne pregovore, čime su uništene šanse Srbije da u skorije vrijeme uđe u EU. Predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je da se umjesto na proširenje Evropa mora fokusirati na unutrašnje reforme.

“Evropska unija osnovana je kao odgovor na fašizam, ali je sada prestrašena suočena s populistima i fašizmom”, kazao je Kurti za The Guardian.

Kritizirajući Macrona, rekao je: “Ne možete reći ‘Prvo nam trebaju unutrašnje reforme u EU, a zatim vanjsko proširenje’ – to ide ruku pod ruku. Evropa je takav značajan historijski projekt da nijedna osoba ne može biti njegov autor, da njime upravlja ili ga vodi. Uvijek bismo to vidjeli kad bi [odlazeći predsjednik Komisije EU-a] Jean-Claude Juncker rekao da neće biti novog proširenja u sljedećih pet godina, da se situacija na Balkanu znatno pogoršala”.

Obostrani značaj

“Da, Evropska unija značajna je za Balkan, ali je Balkan veoma važan za EU. Berlin i Pariz trebali bi to vrlo dobro znati i zaista je tužno, za sve nas, da su zaboravili to. Za nekoliko decenija historičari će pisati da se nisu desila dva svjetska rata, nego samo jedan rat s dvije epizode i da je sve to počelo u Sarajevu”, rekao je Kurti.

Dalje je kazao da će njegov prioritet, kao premijera, biti rješavanje problema nezaposlenosti i postizanje pravde, a ne postizanje sporazuma sa Srbijom, međutim, naći će se pod međunarodnim pritiskom da postigne dogovor s Beogradom.

Upozorio je da će stopostotne tarife, koji je njegov prethodnik nametnuo na uvoz robe iz Srbije, biti ukinute tek kada se dogovore recipročne mjere oslobađanja pristupa kosovske robe u Srbiji. Također je rekao da i Beograd treba okončati svoju međunarodnu diplomatsku kampanju, kojom pokušava nagovoriti zemlje da povuku priznanje Kosova. “Ako žele početi dijalog, moraju eksplicitno prestati klevetati naše pravo na državnost”, kaže Kurti.

Srbija se, primjera radi, protivila članstvu Kosova u Interpolu, UNESCO-u i Vijeću Evrope.

“Srbija bi se trebala suočiti sa svojom prošlošću umjesto da gleda na Kosovo i Albaniju kroz vojne dvoglede. Potrebna joj  je neka introspekcija”, rekao je Kurti.

Još je rekao da se u potpunosti protivi razmjeni teritorije sa Srbijom, što je ideja koju su zagovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Zaustavljanje proširenja

“Kad god formirate novu granicu, uvijek će biti Srbi ili Albanci na drugoj strani i oni se pretvaraju da možete to učiniti na miran način.”

Srbi se boje da je njegova stvarna agenda da postigne neku vrstu konfederacije s Albanijom, čime bi bila marginizirana srpska manjina na sjeveru Kosova.

Macron je bio najglasniji protivnik početka pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Grčke za vrijeme sastanka Evropskog vijeća u četvrtak i petak, uz argument da prvo treba revidirati procedure u vezi s proširenjem prije nego što se dozvoli zemljama da uđu u EU.

Visoki evropski zvaničnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su u petak Francusku da je napravila “historijsku pogrešku” blokiranjem početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Evropskom unijom, prenijela je Hina.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u Briselu je upozorio da će Kina i Rusija “ispuniti vakuum” koji su im ostavili Evropljani te pozvao evropske čelnike da “ne dozvole da izblijede sjajne zvijezde” sa zastave Unije.

Izvor: Agencije