Kurti: Sporazum iz Washingtona je neprimjenjiv

Obaveze koje su potpisale dvije strane nemaju mnogo veze s Kosovom i Srbijom, tvrdi Albin Kurti (EPA)

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti smatra da je sporazum iz Washingtona Kosova sa Srbijom neprimjenjiv i da ni tada, kada je potpisan, nije bio predviđen za provođenje.

Rekao je da su preovladavajući kontekst tog sporazuma bili predsjednički izbori u SAD-u te da obaveze koje su potpisale dvije strane nemaju mnogo veze s Kosom i Srbijom.

Kurti je kazao da mu sporazum liči na sastavljan tekst u kojem je, kako je naveo, onaj ko je napisao tražio od svih u sobi da napomenu šta su zaboravili.

‘Nije ni predviđen za provođenje’

“A onda su se odlučili za sve te stvari, kao što su 5G, Hezbollah, Srpska pravoslavna crkva, preseljenje ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem, priznanje Izraela za Kosovo, nestale osobe, raseljena lica i izbjeglice, autoputevi, željeznice, jezero Gazivode, obustavu potrage za priznanjem i članstvom u međunarodnim organizacijama, priznavanje diploma koje su već potpisane u Briselu, takozvani mini-Schengen, Američka banka za razvoj u Beogradu”, naveo je Kurti, prenosi Tanjug.

Zato je, dodao je, njegov utisak da nije postojala namjera da se sporazum primijeni, kao i da on i nije predviđen za provođenje.

Pored toga, Kurti je rekao da jednogodišnji moratorij na članstvo u međunarodnim organizacijama šteti Kosovu.

Izvor: Agencije