Kurti potvrdio teškoće u formiranju vlade, ali je optimista

Kurti: 'Građani su 6. oktobra napravili neku vrstu izbora, koji nam nije ostavio više prostora' (EPA)

Albin Kurti, kandidat za novog premijera Kosova i predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, potvrdio je da postoje teškoće u dogovoru s Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe o formiranju vlasti i da je glavni kamen spoticanja pozicija predsjednika Kosova nakon što aktuelnom predsjedniku Hashimu Thaciju istekne mandat.

U intervjuu za Deutsche Welle na albanskom jeziku rekao je da je optimista i da vjeruje da će, uz “obostrano povjerenje i posebno veliku želju za promjenama na Kosovu”, to pitanje biti riješeno u sljedećim danima.

“Pregovori o podjeli odgovornosti u izvršnoj vlasti počeli su kasno, nakon potvrđivanja rezultata. Sada smo na mjestu gdje završavamo pregovore o vladi. Optimista sam. Postoje poteškoće, postoje i izazovi, ali kada su se građani 6. oktobra izjasnili, napravili su neku vrstu izbora koji nam nije ostavio više prostora”, kazao je Kurti i dodao da “opcije za drugačiju matematiku ne postoje”.

‘Spremni smo na ustupke’

Potvrdio je da je sa čelnicima Demokratskog saveza Kosova razgovarano o ministarskim pozicijama i drugim funkcijama u vladi.

“Dogovorili smo se da imamo dva potpredsjednika Vlade, prvog iz Demokratskog saveza Kosova, a drugog iz Pokreta Samoopredjeljenje, te po pet ministarstava, a dva dodatna ministra dolaze iz redova manjina. Dakle, imamo ukupno 12 ministara”, kazao je predsjednik Samoopredjeljenja.

Iako, kako je rekao, njegovoj stranci automatski pripada i mjesto predsjednika Skupštine Kosova, spremni su i o tome pregovarati.

Kad je riječ o predsjedniku Kosova, Kurti kaže da će to pitanje biti u okviru njihovog mandata, ali da je uvjeren da je bolje najprije zatvoriti pitanje formiranja vlade prije nego što bude otvoreno pitanje predsjednika Kosova.

“Znate da naš Ustav kaže da ‘predsjednik predstavlja jedinstvo naroda’, pa to nije jednostavna stvar”, rekao je Kurti.

Izvor: Agencije