Kurti od Thacija dobio mandat za sastav nove vlade Kosova

Albin Kurti još nema većinu za sastav nove vlade (EPA)

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti mandatar je za sastav nove vlade Kosova, saopćio je u ponedjeljak predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Iako najavljen, današnji susret Thacija i Kurtija se nije dogodio, a objavu da je mandat dodijeljen lideru Samoopredjeljenja predsjednik Kosova je objavio na svom profilu na Facebooku, piše Tanjug.

Kurti još nema većinu za sastav nove vlade, a Thaci mu je povjerio mandat kao lideru pokreta koji je dobio najveću podršku na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Thaci je saopćio da je prihvatio prijedlog Samoopredjeljenja da Kurti bude mandatar za sastav nove vlade i o tome je, kaže, zvanično obavijestio Skupštinu Kosova.

“Ovo je vrlo važan korak za stvaranje novih institucija i ustavni rok za formiranje vlade Republike Kosovo počinje danas”, napisao je Thaci na svom profilu.

Mogućnost novih izbora

Kurti ima 15 dana rok da s drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe dogovori postizbornu koaliciju i zajedničko formiranje vlasti, četiri mjeseca od vanrednih paralmentarnih izbora.

Ukolik ne osigura većinu za formiranje vlade, Thaci će mandat povjeriti nekoj drugoj stranci, a ako i taj pokušaj propadne, na Kosovu će biti raspisani novi vanredni parlamentarni izbori.

Sporazum između Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova o koaliciji još uvijek nije postignut, i pored maratonskih razgovora i susreta, prenosi Beta.

U razgovorima, kojih nije bilo više od deset dana, sporno je ostalo mjesto predsjednika Skupštine Kosova, na kojoj je bez dogovora izabran zastupnik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca.

Obje strane tražile su da se postigne dogovor o raspodjeli funkcija, iako ne odstupaju od svojih stavova.

Demokratski savez Kosova je zahtijevao funkciju predsjednika Skupštine do izbora predsjednika Kosova, kada bi taj položaj prepustili Samoopredjeljenju.

Prijedlozi 12 i 14 ministarstava

Samoopredjeljenje je na taj zahtjev odgovorilo da ne dolazi u obzir da se smijeni Konjufca da bi se izašlo u susret zahtjevu Demokratskog saveza Kosova.

Demokratski savez Kosova je ostao pri stavu da vlada ima 12 ministarstva – po pet za svaku partiju i dva za manjine.

Prema prijedlogu Demokratskog saveza Kosova, do izbora predsjednika Kosova, Samoopredjeljenje bi imalo premijera, prvog potpredsjednika Skupštine, drugog potpredsjednika vlade i pet ministarstava, dok bi Demokratski savez Kosova imati predsjedavajućeg Skupštine, drugog potpredsjednika Skupštine, prvog potpredsjednika vlade i pet ministarstava.

Demokratski savez Kosova bi imao i predsjednika Kosova, kojeg će sam predložiti.

Prethodno je Samoopredjeljenje predložilo povećanje broja ministarstava sa 12 na 14, od toga šest za Demokratski savez Kosova, pet za svoju stranku i tri ministra iz manjinskih zajednica, dok Demokratski savez Kosova ne prihvata povećanje broja ministarstava.

Izvor: Agencije